Analiza aprobării conducătorilor de doctorat în perioada 2015-2020 (de când sunt școlile doctorale) a arătat că sunt necesare un set de acțiuni, în contextul aprobării granturilor doctorale și monitorizării studiilor de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC):
1) Verificarea numărului de doctoranzi pe care îi îndrumă persoanele care depun proiecte de granturi doctorale la MECC. În acest scop, ar trebui:
– de analizat listele conducătorilor de doctorat aprobați în anii precedenți (afișate pe site-ul MECC);
– de solicitat anual de la instituții informații privind modificările în lista doctoranzilor / conducătorilor de doctorat (exmatriculare, concedii de îngrijire a copilului, prelungire etc.);
– de actualizat listele doctoranzilor / conducătorilor conform informației anuale de la universități, astfel ca atunci când se evaluează proiectele de granturi doctorale să existe informație la zi câți doctoranzi îndrumă fiecare din candidații care au depus proiecte.
Temeiul verificării: prevederea din Metodologia de aprobare a conducătorilor de doctorat (HG326/2019) – „34. Un conducător de doctorat poate îndruma simultan maximum 5 studenți-doctoranzi, aflați în diverse stadii ale studiilor de doctorat.”
Argumentarea necesității: În anii de studii 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020, la 64 persoane le-au fost aprobați, spre îndrumare, 6 și mai mulți doctoranzi.
Modalitate de realizare: elaborarea unui instrument informatic (în baza datelor din expert.idsi.md), care să arate situația la zi privind numărul doctoranzilor îndrumați de fiecare conducător de doctorat.
2) Verificarea dreptului de a conduce doctorate a candidaților care depun proiecte de granturi doctorale (sau a conducătorilor de doctorat aprobați pentru îndrumarea doctoranzilor din listele transmise anual la MECC de către instituții):
Temeiul verificării: prevederile pct.22-27 din Metodologia de aprobare a conducătorilor de doctorat (HG326/2019), care stipulează că un conducător de doctorat poate coordona teze doar la specialitățile pentru care i-a fost aprobat acest drept.
Argumentarea necesității: la 56 doctoranzi înmatriculați în anul de studii 2020/2021 (din 481, adică 11,6% din total) au fost desemnați în calitate de conducători științifici persoane care la data aprobării în această calitate nu aveau dreptul de conducător de doctorat la specialitatea tezei.
Modalitate de realizare: compararea informației conținută în dosarele depuse la MECC cu Registrele ANACEC a persoanelor cu drept de conducător de doctorat.
3) Verificarea faptului dacă la numirea conducătorilor de doctorat la tezele în cotutelă sunt respectate cerințele legale:
Temeiul verificării: prevederile art.92, alin. (7) ale Codului Educației (LP152/2014), care definește ce înseamnă cotutelă (acord între instituțiile care organizează cotutela, studentul semnând contract cu ambele instituții).
Argumentarea necesității: în anul de studii 2020/2021, la cel puțin 11 teze sunt numiți câte 2 conducători de doctorat din aceeași instituție, adică în aceste cazuri nu sunt respectate condițiile de cotutelă stipulate în Codul Educației (două instituții diferite care încheie acord de cotutelă).
Modalitate de realizare: solicitarea confirmării, de la instituții, a existenței acordului de realizare a doctoratului prin cotutelă.
4) Luarea în considerare, la aprobarea granturilor doctorale, a sancționărilor anterioare (ce țin de lucrul cu doctoranzii) a candidaților:
Temeiul verificării: prevederea din pct. 123 al Regulamentului privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III (HG1007/2014), conform căreia „în procesul de evaluare a aplicațiilor pentru granturi doctorale” se utilizează „criterii conforme cu bunele practici internaționale”.
Argumentarea necesității: doar în anul 2020 au fost respinse 20 teze la ANACEC (19 la etapa de formare a Consiliilor științifice de susținere și 1 la confirmarea titlurilor), în acest caz fiind atenționați conducătorii / consultanții științific și președinții seminarelor de profil / a Comisiilor de susținere.
Modalitate de realizare: consultarea Registrului ANACEC a tezelor respinse / retrase. Acestea includ numele persoanelor atenționate (care se fac vinovate de calitatea joasă a tezei), deci a celor care nu au demonstrat responsabilitate înaltă în activitatea cu doctoranzii.
5) Luarea în considerare, la aprobarea granturilor doctorale, a realizărilor anterioare a candidaților în îndrumarea doctoranzilor – proporția doctoranzilor care au susținut teze din totalul doctoranzilor îndrumați (care nu mai au statut de doctoranzi):
Temeiul verificării: prevederea din pct. 123 al Regulamentului privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III (HG1007/2014), conform căreia „în procesul de evaluare a aplicațiilor pentru granturi doctorale” se utilizează „criterii conforme cu bunele practici internaționale”.
Argumentarea necesității: există mai mulți conducători de doctorat cu proporții reduse a doctoranzilor care au susținut teze.
Modalitate de realizare: elaborarea unui instrument informatic (în baza datelor din expert.idsi.md) și din registrele ANACEC de conferire a titlurilor, care să arate la fiecare conducător de doctorat câți doctoranzi a avut (care nu au acum acest statut) și câți au susținut (perioada: din 2015, de când există școlile doctorale).
0 Răspunsuri to “La selectarea granturilor doctorale…”