Cine sunt conducătorii de doctorat în școlile doctorale?

Începând cu anul 2015 studiile doctorale în Republica Moldova pot fi urmate doar în cadrul școlilor doctorale. Cine sunt conducătorii de doctorat în aceste școli ne-am propus să aflăm în baza analizei listei conducătorilor de doctorat desemnați să coordoneze teze în ultimii 4 ani (anii de studii 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020).

În perioada analizată 836 persoane au fost desemnate în calitate de conducători de doctorat a doctoranzilor înmatriculați în școlile doctorale. Pe domenii, cei mai mulți conducători de doctorat reprezintă științele sociale și economice.Aproape 28% din cei 836 conducători de doctorat coordonează activitatea doctorală a peste 53% din doctoranzi. Numărul celor mai mulți doctoranzi coordonați de către conducătorii de doctorat diferă însă mult după domeniile în care se conferă titlurile științifice.

În perioada 2016-2019 au fost desemnați în calitate de conducători de doctorat a 7 și mai mulți doctoranzi 18 bărbați și 15 femei.

În total, în această perioadă, la 64 persoane le-au fost aprobați spre coordonare 6 și mai mulți doctoranzi.

Notă: în conformitate cu Regulamentul privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III, un conducător de doctorat nu poate coordona simultan mai mult de 5 studenți-doctoranzi, iar numărul de studenți-doctoranzi raportat la numărul de conducători de doctorat reprezintă criteriu de evaluare a calității instituției organizatoare și a școlii doctorale.

P.S. Urmare a unor reacții la acest material, țin să subliniez următoarele (aspecte care în opinia mea puteau fi deduse din text): Nu toate 64 persoane cărora le-au fost aprobați, în perioada analizată, spre coordonare 6 și mai mulți doctoranzi, neapărat au îndrumat simultan mai mult de 5 doctoranzi. Unii doctoranzi puteau fi exmatriculați, alții puteau să-și fi luat concedii, iar alții puteau să finalizeze studiile (cei cu frecvența la zi aprobați în 2016/2017). Trebuie de văzut în fiecare caz individual. Totuși, problema rămâne și sunt toate indiciile că mai mulți conducători de doctorat îndrumă simultan un număr mai mare de 5 doctoranzi.

Publicitate

4 Răspunsuri to “Cine sunt conducătorii de doctorat în școlile doctorale?”


 1. 1 Ion Dulschi 26 decembrie 2020 la 11:53

  O publivație care se pretinde analitică, din partea unui funcțioinar responsabil de activitatea școlilor doctorale, nu este privată de obligația de a fi corectă și obiectivă. Includerea în lista conducătorilor de doctorat cu 7 doctoranzi ghidați simultan în cadrul AAP a T. Spataru T. și I. Dulschi este bazată pe informație neverificată. Ambii conducători au condus simultan cîte 5 doctoranzi.
  În 2019, din motive de pierdere a contactului cu Școala doctorală în științe administrative au fost exmatriculați: Ruslan Belousov și Alexndru Șavga – conducător Dulschi I. și Iurie Urzică și Doina Nica – conducător Spataru T.

 2. 2 cuciureanu 26 decembrie 2020 la 12:47

  Domnule Dulschi,
  În comentariul Dvs. admiteți cel puțin două inexactități care nu ar trebui să caracterizeze pe cineva care îndrumă doctoranzii cum să analizeze științific o informație:
  1) nu sunt responsabil de activitatea școlilor doctorale (analizați cadrul normativ, mai ales că domeniul în care aveți dreptul de conducător de doctorat ar trebui să faciliteze acest proces);
  2) nu am indicat nicăieri în articol că ați „ghida simultan” 7 doctoranzi (doar am calculat numărul de doctoranzi aprobați pentru fiecare conducător de doctorat în anii 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020, conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării).


 1. 1 Și iar despre aprobarea conducătorilor de doctorat | Gheorghe Cuciureanu Trackback pe 6 februarie 2021 la 19:17
 2. 2 La selectarea granturilor doctorale… | Gheorghe Cuciureanu Trackback pe 15 iunie 2021 la 12:05

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: