Începând cu anul 2015 studiile doctorale în Republica Moldova pot fi urmate doar în cadrul școlilor doctorale. Cine sunt conducătorii de doctorat în aceste școli ne-am propus să aflăm în baza analizei listei conducătorilor de doctorat desemnați să coordoneze teze în ultimii 4 ani (anii de studii 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020).
În perioada analizată 836 persoane au fost desemnate în calitate de conducători de doctorat a doctoranzilor înmatriculați în școlile doctorale. Pe domenii, cei mai mulți conducători de doctorat reprezintă științele sociale și economice.Aproape 28% din cei 836 conducători de doctorat coordonează activitatea doctorală a peste 53% din doctoranzi. Numărul celor mai mulți doctoranzi coordonați de către conducătorii de doctorat diferă însă mult după domeniile în care se conferă titlurile științifice.
În perioada 2016-2019 au fost desemnați în calitate de conducători de doctorat a 7 și mai mulți doctoranzi 18 bărbați și 15 femei.
În total, în această perioadă, la 64 persoane le-au fost aprobați spre coordonare 6 și mai mulți doctoranzi.
Notă: în conformitate cu Regulamentul privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III, un conducător de doctorat nu poate coordona simultan mai mult de 5 studenți-doctoranzi, iar numărul de studenți-doctoranzi raportat la numărul de conducători de doctorat reprezintă criteriu de evaluare a calității instituției organizatoare și a școlii doctorale.
P.S. Urmare a unor reacții la acest material, țin să subliniez următoarele (aspecte care în opinia mea puteau fi deduse din text): Nu toate 64 persoane cărora le-au fost aprobați, în perioada analizată, spre coordonare 6 și mai mulți doctoranzi, neapărat au îndrumat simultan mai mult de 5 doctoranzi. Unii doctoranzi puteau fi exmatriculați, alții puteau să-și fi luat concedii, iar alții puteau să finalizeze studiile (cei cu frecvența la zi aprobați în 2016/2017). Trebuie de văzut în fiecare caz individual. Totuși, problema rămâne și sunt toate indiciile că mai mulți conducători de doctorat îndrumă simultan un număr mai mare de 5 doctoranzi.
O publivație care se pretinde analitică, din partea unui funcțioinar responsabil de activitatea școlilor doctorale, nu este privată de obligația de a fi corectă și obiectivă. Includerea în lista conducătorilor de doctorat cu 7 doctoranzi ghidați simultan în cadrul AAP a T. Spataru T. și I. Dulschi este bazată pe informație neverificată. Ambii conducători au condus simultan cîte 5 doctoranzi.
În 2019, din motive de pierdere a contactului cu Școala doctorală în științe administrative au fost exmatriculați: Ruslan Belousov și Alexndru Șavga – conducător Dulschi I. și Iurie Urzică și Doina Nica – conducător Spataru T.
Domnule Dulschi,
În comentariul Dvs. admiteți cel puțin două inexactități care nu ar trebui să caracterizeze pe cineva care îndrumă doctoranzii cum să analizeze științific o informație:
1) nu sunt responsabil de activitatea școlilor doctorale (analizați cadrul normativ, mai ales că domeniul în care aveți dreptul de conducător de doctorat ar trebui să faciliteze acest proces);
2) nu am indicat nicăieri în articol că ați „ghida simultan” 7 doctoranzi (doar am calculat numărul de doctoranzi aprobați pentru fiecare conducător de doctorat în anii 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 și 2019/2020, conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării).