Redistribuirea finanțării „Programului de stat 2020-2023” pe priorități: după care criterii?

Conform anunțului concursului, cuantumul total de finanțare a proiectelor pe anul 2020 se estima la 207,3 mil. lei. Conform rezultatelor anunțate, această sumă este de 220,7 mil. lei. Au intervenit modificări și la distribuirea acesteia după prioritățile strategice, cea mai importantă fiind aceea că la prioritatea pentru care era planificată cea mai mică sumă s-a alocat cea mai mare sumă.

Distribuirea finanțării proiectelor de cercetare pe anul 2020 după prioritățile strategice, mil.lei

Am indicat de la început că distribuirea pe direcții indicată în Anunțul concursului (care respecta proporția indicată în Programul național în domeniile cercetării și inovării – PNCI) nu a fost făcută pe criterii clare (nu ținea seama de potențialul științific existent) și nu era clar de ce, spre exemplu, pentru mediu și provocările climatice era planificată cea mai mare finanțare (cu 35% mai mult decât sănătatea și cu 53% mai mult decât provocările societale). Iată că la aprobarea rezultatelor concursului au fost făcute unele ajustări, dar iar fără nicio transparență și fără a se indica criteriile după care aceste redistribuiri s-au făcut. În plus, această distribuire contravine Programului național în domeniile cercetării și inovării (tabelul 3 din anexa 1), aprobat prin Hotărârea de Guvern 381/2019:

Distribirea finanțării cercetării prin concurs (în % din total)

 Prioritatea strategică  PNCI  ANCD Diferența ANCD față de PNCI
Sănătate 17,7 16,6 -1,1
Agricultură durabilă, securitate alimentară și siguranța alimentelor 19,6 19 -0,6
Mediu și schimbări climatice 24 20,6 -3,4
Provocări societale 15,7 22,4 6,7
Competitivitate economică și tehnologii inovative 23 21,4 -1,6
Publicitate

3 Răspunsuri to “Redistribuirea finanțării „Programului de stat 2020-2023” pe priorități: după care criterii?”


 1. 1 Natalia 7 ianuarie 2020 la 22:28

  Nustiu care tabel din Hotararea de Guvern indica procentele din articolul Dvs., dar asa procente in actul de referinta nu sunt. Mai mult, din cite cunoastem HG 381/2019 prevede distribuirea procentuala pentru toate proiectele care se finanteaza in 2020 (2021,2022,2023), nu doar cele care vor fi declarate castigatoare in concursul Program de Stat. Apropo, eu vad cuvantul ESTIMATIV in hotararea guvernului!

  • 2 cuciureanu 7 ianuarie 2020 la 23:26

   Stimată doamnă,
   1) M-am referit la tabelul 3 din anexa 1, după cum este indicat și în articol. Acolo este indicată ponderea fiecărei priorități strategice din totalul finanțării bugetare a cercetării. Având în vedere că ponderea finanțării prin concurs este indicată de 60% pentru anul 2020, am calculat ponderea fiecărei priorități strategice din totalul finanțării prin concurs, pentru a putea compara cu sumele stabilite de către ANCD. Nu este matematică superioară, este foarte simplu. Spre exemplu, cele 10,6% pentru prioritatea Sănătate din totalul finanțării bugetare devin circa 17,7% din totalul finanțării prin concurs etc.;
   2) Suma finanțării prin concurs indicată în PNCI pentru anul 2020 este de 224,7 mil.lei, iar pentru Concursul „Programul de stat 2020-2023” ANCD propune alocarea a 220,7 mil.lei. Rămân să fie alocate prin concurs încă 4 mil. lei pentru 2020 și indiferent cum vor fi ele distribuite pe priorități – proporția indicată în PNCI nu poate fi respectată;
   3) În PNCI, în pct.34, tabelul 3 din anexa 1, acolo unde este dată distribuirea pe priorități startegice, nu este indicat că ponderea fiecărei priorități strategice este estimativă (vă rog să revedeți mai atent documentul la care fac referință);
   4) De fapt problema principală abordată în articol era lipsa transparenței și a unor criterii după care s-a făcut distribuirea finanțării pe priorități strategice. Apropo, Dvs. ca reprezentant al Medpark-ului cunoașteți criteriile după care s-a făcut distribuirea finanțării pe priorități ?

   • 3 Natalia 8 ianuarie 2020 la 12:26

    Stimate domn, publicatiile dvs consider ca sunt nefundamentate, asa cum am mentionat si nu m-ati convins contrariul. Desigur, sunt interpretarile dvs., la care aveti dreptul. Nu e neaparat sa fii angajat in medicina, tehnica sau educatie ca sa citesti acte normative si sa ai pozitii fundamentate. Studiind actele concluzionez ca nu a fost emis nici act de finantare, dar Dvs deja interpretati – cred eu – prematur. Apoi criterii de dustribuire a finsntarii eu nu vad in actele normative, le-ati gasit de face-ti referinta?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: