Despre utilitatea ignoranţei şi dauna peer-reviewului în ştiinţă

BrennerSydney Brenner, Laureat al Premiului Nobel în anul 2002, vine cu câteva idei interesante într-un recent interviu:

“Cred cu tărie că singura modalitate de a încuraja inovarea este să fie data la tineri. Tinerii au un mare avantaj prin faptul că sunt ignoranți. Pentru că eu cred că ignoranța în știință este foarte importanta. Dacă eşti ca mine şi ştii prea mult, nu se pot încerca lucruri noi. Întotdeauna lucrez în domenii în care eu sunt total ignorant”.

“Dar eu nu cred în peer review, deoarece cred că este foarte distorsionat și, după cum am mai spus, este pur și simplu o regresie la medie. Cred că peer review împiedică știință. De fapt, cred că a devenit un sistem complet corupt. E corupt în multe feluri, care au determinat că oamenii de știință și academicienii să predea editorilor revistelor capacitatea de a judeca știința și oamenii de știință. Cu alte cuvinte, se pune hotărârea în mâinile unor persoane care de fapt nu au nici un motiv să exercite o judecată. Și asta a fost făcut în sprijinul comerțului, pentru că există acum organizații gigant care fac bani din asta”.

Interviul complet poate fi citit aici.

Publicitate

0 Răspunsuri to “Despre utilitatea ignoranţei şi dauna peer-reviewului în ştiinţă”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: