O nouă carte de promovare a științei moderne de Nelly Țurcan

Recent a apărut cartea „Explorarea metodelor de cercetare în biblioteconomie și știința informării”, autoare – Nelly Țurcan.

Răsfoind această carte, eu m-am prins la gândul că ea reflectă personalitatea dnei Nelly Țurcan: temeinică (424 surse bibliografice), serioasă, bine pregătită, exprimare clară, logică, documentată, abordând toate aspectele, dar specializată, ține seama de toate noutățile în domeniu, utilă și disponibilă pentru tineri.

În Republica Moldova de obicei personalul de la universități mai mult este axat pe predare (iar cei din institutele de cercetare – sunt mai puțin implicați în activități didactice). Ei, iată că în cazul dnei Țurcan este diferit  – o îmbinare foarte bună între cercetare științifică și activitate didactică. Iar asta se simte și în cartea prezentată: utilizarea surselor de ultimă oră, dar text expus într-un mod care să permită asimilarea, fiecare din cele 30 capitole terminându-se cu un rezumat, exerciții practice și foarte multe recomandări de lecturi suplimentare.

Nu sunt omise nici aspecte foarte actuale ce țin de prezentarea rezultatelor științifice, respectarea eticii cercetării și alte elemente, multe din care abordate din perspectiva Științei deschise, atât de dragi autoarei. Mai pe scurt, este o sinteză excelentă a aspectelor importante a ceea ce este cercetarea științifică modernă.

Și în sfârșit, vreau să remarc  că această carte este utilă nu doar cercetătorilor din domeniul biblioteconomiei, dar tuturor celor implicați în cercetarea științifică, mai ales la primele etape ale carierei. În acest sens, dna Nelly Țurcan dă o mână de ajutor Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), contribuie la creșterea calității cercetării și ajută  ANACEC-ul să aibă mai puțin de lucru și mai rar să se confrunte cu cazurile neplăcute, când trebuie să respingă tezele de doctorat 🙂 .

Cartea este foarte utilă în special doctoranzilor. De exemplu, sunt multe sfaturi utile, practice, generale pentru prezentarea rezultatelor – spun asta și în contextul că doctoranzii din școlile doctorale acum ies masiv la susțineri de teze de doctorat. Recomandările pentru prezentarea orală din carte pot fi de o utilitate deosebită pentru doctoranzii care susțin teza, deoarece calitatea susținerii publice este unul din cele 7 criterii la acordarea calificativului tezei.

Felicitări cu ocazia apariției acestei cărți foarte bune și utile. Lectură plăcută tuturor!

Cartea poate fi descărcată AICI.

Lansarea cărții, presărată de cântece interpretate de Pasha Parfeni, poate fi urmărită AICI.

Publicitate

0 Răspunsuri to “O nouă carte de promovare a științei moderne de Nelly Țurcan”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: