Structura Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării: unde este cercetarea?

organigramaRecent am dat de Hotărârea de Guvern cu privire la organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, aprobată în contextul reformei administraţiei publice şi a reformei ştiinţei din Republica Moldova. Structura aparatului Ministerului, aprobată prin acest act, prevede peste 20 de entităţi distincte (cu un efectiv-limită în număr de 100 unităţi), inclusiv 9 subdiviziuni de profil de elaborare a politicilor. Din păcate, nu există nicio subdiviziune separată pentru domeniul cercetare, chiar dacă acesta este inclus în denumirea autorităţii. Există doar Direcția învățămînt superior și cercetare științifică, care de fapt exista şi până la atribuirea competenţelor în domeniul coordonării cercetării Ministerului Educaţiei (până acum era sub denumirea Direcţia învăţământ superior și dezvoltare a științei). Pe de altă parte, celelalte domenii de competenţă adăugate recent Ministerului Educaţiei (cultură şi tineret&sport) sunt reprezentate de câte două subdiviziuni de profil de elaborare a politicilor.

Pentru comparaţie, anterior coordonarea cercetării în Republica Moldova era asigurată de: Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei (1999-2000), având un Departament de cercetare-dezvoltare; Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică din cadrul Guvernului (2000-2004) – cu 2 direcţii şi 1 secţie cu 20 persoane, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică din cadrul AŞM (2004-2017) – cu 9 direcţii, secţii şi servicii cu peste 50 persoane. Nu zic ca ar trebui să fie atâtea direcţii şi funcţionari responsabili de politica cercetării în noul minister, dar o subdiviziune aparte chiar nu este necesară, in condiţiile când există asemenea subdiviziuni pentru diferite tipuri de învăţământ? Mai ales având în vedere că domeniul cercetării se reformează radical şi vor necesare activităţi multiple de creare a noului cadru normativ şi organizaţional.

Oare chiar sfera ştiinţei, cu  peste 50 instituţii acreditate şi peste 6 mii cercetători trebuie coordonată de subdiviziunea învăţământului superior, sector care include 30 instituţii în care învaţă 74,7 mii studenţi, în timp ce învăţământul profesional tehnic, spre exemplu, care include 86 instituţii, cu 4,1 mii cadre didactice, în care învaţă 48,8 mii studenţi, are nevoie de o subdiviziune aparte? Ca să nu mai vorbim că în noua structură a Ministerului există subdiviziuni separate pentru cadrul național al calificărilor sau pentru învăţarea pe parcursul vieţii. Cred că există mai multe diferenţe între organizarea cercetării şi educaţiei decât între organizarea oricaror tipuri de învăţământ. Se pare că cine a făcut această structură nu este conştient de specificul politicii cercetării, dar poate şi de importanţa cercetării. Oricum, e un pas făcut cu stângul în reformarea domeniului.

În aşa condiţii, cine va „analiza situația și problemele”, „elabora politici publice eficiente”, „monitoriza calitatea politicilor și actelor normative și propune intervenții justificate ale statului care urmează să ofere soluții eficiente” în domeniul cercetării, după cum este prevăzut în misiunea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării?

Publicitate

1 Răspuns to “Structura Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării: unde este cercetarea?”  1. 1 juline Trackback pe 17 februarie 2021 la 14:06

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: