Despre

Bine aţi intrat! Vă invit să discutăm în acest spaţiu virtual despre ştiinţa din Republica Moldova.

De ce acest blog? Pentru că am simţit lipsa unor dezbateri pertinente privind politica ştiinţei. Pentru că am crezut că îmi pot comunica mai bine opiniile şi ideile pe această cale. Pentru că, dacă tot se spune că ne mişcăm spre o societate a cunoaşterii, problemele ştiinţei ar trebui să fie discutate cât mai mult şi de cât mai mulţi oameni.

Astfel, privesc acest blog ca pe un instrument eficient de comunicare şi un mijloc de promovare a unei „Republici Moldove ştiinţifice”. Este binevenită participarea la dezbateri cu opinii argumentate.

Articolele postate tratează diferite aspecte ale cercetării-dezvoltării, iar frecvenţa şi tematica acestora depind atât de preocupările mele, cât şi de interesul exprimat prin comentariile voastre.

De ce eu scriu despre ştiinţă? Pentru că, cea mai mare parte din viaţa mea este legată, într-un mod sau altul, de ştiinţă. Primele cunoştinţe le datorez părinţilor care au încercat să-mi dea cei „şapte ani de acasă”, în satul  Ciudei din nordul Bucovinei. „Ştiinţa instituţionalizată” mi-a fost predată în satul natal (şcoala medie), în Tiraspol şi Chişinău (Universitatea de Stat din Tiraspol). Cu alte cuvinte, ştiu ce înseamnă să înveţi în mediul rural, cum este să studiezi în condiţii impuse de alţii la tine acasă, ce reprezintă modelul sovietic al şcolii medii şi celei superioare, dar şi schimbările ce s-au produs în şcoala naţională. Am îmbinat studiile cu cercetarea în cadrul stagiului de doctorat din Iaşi (Universitatea „Al.I.Cuza), aşa că ştiu cum e mediul academic ceva mai la vest de est – în prima universitate din spaţiul românesc. În calitate de producător de cunoştinţe am lucrat în instituţii de cercetare (IEGIEFSIDSI), iar în calitate de transmiţător de cunoştinţe – în învăţământul universitar (UST), astfel că ştiu din interior şcoala superioară şi cercetarea naţională. Soarta a vrut ca să fiu angajat în diferite organisme naţionale de coordonare şi management al ştiinţei (Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică din cadrul Guvernului şi din cadrul Academiei de ŞtiinţeConsiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare), adică ştiu la nivel de sistem performanţele şi problemele sistemului naţional de cercetare-dezvoltare. Prin efectuarea unui stagiu de postdoctorat, participarea la cursuri de scientică şi conferinţe peste hotare, precum şi ca rezultat a unor studii şi analize pentru organisme europene, am avut posibilitatea să cunosc experienţa internaţională în domeniul politicilor şi managementului în cercetare-dezvoltare. Sunt membru al EUROSCIENCE – Asociaţia Europeană pentru Promovarea Ştiinţei şi Tehnologiei, expert naţional al ERAWATCH – serviciul informaţional al Comisiei Europene privind politicile şi sistemele de cercetare naţionale şi regionale, membru-fondatori al Asociației pentru Promovarea Responsabilității, Onestității, Transparenței și Echității în Știință și Tehnologii („PRO-TEST”).

Vă invit ca împreună să beneficiem de art. 19 a Declarației Universale a Dreptului Omului: Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

5 răspunsuri la “Despre”

  1. Acest blog ofera o speranta ca stiinta se va trezi din somnul ei de veacuri pe care o aduncira barbarii de tiranii, vorba Imnului. Si totul trebuie inceput de la difinitie // Ce este stiinta ?? Loc de munca ?? O activitate creatoare ?? sau ….

    Apreciază

    • Stimate domnule Palarie, aveți multe lucrări și citări în WoS, o recunoaștere internațională importantă ținând seama și de domeniul în care activați. Nu sunteți inclus în postarea mea, deoarece în ea m-am limitat la primii 50 de cercetători moldoveni din WoS.

      Apreciază

  2. Am citit cîteva articole și deja știu că acest blog va deveni un loc unde deseori mă voi adăposti sub umbrela rațiunii, inteligenței și bunului-simț.
    Sper că căntinuați să scrieți regulat și să știți că ați căpătat un nou fidel cititor 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu