Instrumentul Bibliometric Național (IBN) este cea mai mare bibliotecă electronică online ale autorilor din Republica Moldova, cu circa 170,5 mii publicații (la data de 16.02.2023), în special publicații științifice în revistele și conferințele științifice, precum și articole de peste hotare indexate în cea mai mare bază de date internațională (Scopus).
Căutarea în IBN ne arată că în componența nouă a Guvernului sunt 4 membri care au publicații științifice.
Cea mai performantă din punct de vedere științific, conform IBN, de departe este Ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Ea este autor a 16 publicații științifice, ultima din care este din 2021. În una din cercetări, autoarea constată că „Managerii din asistenţa medicală primară subliniază faptul că a crescut volumul de lucru necesar pentru a implementa indicatorii de performanţă profesională individuală, ceea ce determină lipsa motivaţiei personale şi profesionale şi, respectiv, rezistenţa la realizarea indicatorilor. Sunt descrise bariere de sistem (lipsa instruirii, adoptarea tardivă a regulamentului, modificarea indicatorilor), individuale ale medicilor (refuză să îndeplinească indicatorii) şi individuale ale pacienţilor (nu respectă indicaţiile, refuză vaccinările şi examinările).”
Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului, este autor a 8 publicații științifice, ultimele din care sunt din 2022. În ultimul articol publicat autoarea menționează: „Argumente de ce este necesară un cadrul legislație de mediu eficient sunt destule argumente, prioritare ar fi pentru respectarea drepturilor omului la un mediu sănătos, pentru a preveni folosirea abuzivă a resurselor de mediu și pentru reducerea/stoparea degradării mediului. Este constatat faptul că poluarea (aerului, apei sau solului) este un factor prezent și distrugător și totodată nu respectă teritoriile politice sau jurisdicțiile legislative. Astfel, problemele de mediu sunt intrinsec de natură globală. Prin urmare, pentru a preveni astfel de probleme, legislația de mediu nu este necesară doar la nivel național, ci și la nivel regional și internațional.”
Veronica Sirețeanu (Vragaleva), Ministra Finanțelor, este autor a 3 publicații științifice, ultima din 2016. O propunere în urma unui studiu a fost „…includerea unui nou articol în Titlul X „Infracţiuni economice” al Codului Penal [10], care ar
prevedea expres aplicarea unor amenzi substanţiale cu alternativa privării de libertate în cazul depistării încălcărilor” „persoanelor fizice și juridice care vor solicita sume TVA sau a impozitului pe venit ce nu corespund sumelor reflectate în sistemul fiscal prin opunerea datelor”.
Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru Reintegrare, este autor a 3 publicații științifice, ultimele din care sunt din 2015. Concluzia la unul din aceste articole este următoarea: „…Azi, ideea națională, în sensul ei etnic, clasic, e văzută ca o piedică în calea proiectelor globale și de integrare continentală. La acest început de secol și mileniu suntem îndreptățiți să afirmăm că ideologiile politice au obținut o victorie totală asupra ideii naționale.”
Este adevărat că în CV-urile lor și alți membri ai Guvernului au indicat că sunt autori de publicații și studii științifice (Nicu Popescu, Dumitru Alaiba, Anatolie Topală, Veronica Mihailov-Moraru, Alexei Buzu, Victor Parlicov). Dar aceste publicații nu se găsesc și în IBN, din motiv că reprezintă tipuri de publicații care nu se indexează în această bază de date (rapoarte, note de politici, lucrări metodico-didactice ș.a.), sunt publicate peste hotare (și nu sunt indexate în Scopus) sau au fost publicate cu mult timp în urmă și nu există varianta electronică a acestora.
Apropo, 7 membri ai Guvernului au susținut teze de doctorat și sunt doctori în științe. Dar despre aceasta .. poate în altă postare.
0 Răspunsuri to “Guvernul nou în.. IBN”