Cheltuielile pentru știință – 0,75% din bugetul de stat pe anul 2023

Legea privind bugetul de stat pe anul 2023, publicată în Monitorul oficial pe 28.12.2022, prevede cheltuieli de circa 627 milioane lei în domeniul cercetării științifice, ceea ce constituie circa 0,75% din totalul cheltuielilor din bugetul de stat (83,2 miliarde lei).

Cele mai multe finanțe sunt destinate cercetărilor științifice aplicate în domeniul agriculturii, în direcția „Biotehnologie”; cercetărilor științifice aplicate în domeniul protecției mediului; cercetărilor științifice aplicate în domeniul politicilor macroeconomice și programelor de dezvoltare economică, în direcția strategică „Materiale, tehnologii și produse inovative” și cercetărilor științifice aplicate și fundamentale în direcția strategică „Patrimoniul național și dezvoltarea societății”.

Pe autorități, cele mai multe finanțe pentru cercetări științifice din bugetul de stat sunt alocate Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare; Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Conform clasificației funcționale utilizate de către Ministerul Finanțelor, cele mai multe cheltueili sunt prevăzute cercetărilor științifice aplicate în domeniul economiei; cercetărilor științifice fundamentale și cercetărilor științifice aplicate în domeniul protecției mediului.

Iată care a fost evoluția unui indicator apropiat (diferența este că calculele s-au făcut conform bugetului executat) în perioada 2000-2020, conform datelor din http://indicator.idsi.md/.

Publicitate

0 Răspunsuri to “Cheltuielile pentru știință – 0,75% din bugetul de stat pe anul 2023”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: