Colaborarea științifică interspecială dă roade

La sfârșit de an am făcut totalurile colaborării științifice cu Tarzan. Am constatat că lucrul în comun în anul 2022 a fost reciproc avantajos. Pe lângă articolele pe care le-a publicat el, am prezentat și eu, împreună cu colegii, 2 articole la conferințe științifice de peste hotare, bazate pe analiza activității câinelui legate de edițiile pseudoștiințifice (de tip prădător).

Primul articol, prezentat la conferința științifică internațională „Central and Eastern European eDem and eGov Days”, desfășurată la 22-23 septembrie 2022 în Budapesta (Ungaria), are la bază analiza publicării cercetătorilor din Republica Moldova în anul 2021 în lucrările conferinței pseudoștiințifice „InterConf” (prima ediție prădătoare în care a publicat Tarzan). Articolul a fost ulterior publicat în lucrările conferinței sub denumirea „Researchers’ Quest for Productivity and Visibility: the Growing Problem of Predatory Publishing in the Republic of Moldova” și este indexat în baza de date Scopus.

Al doilea articol, prezentat la conferința științifică internațională „Ethical Values in Nowaday Society”, desfășurată la 5-7 mai 2022 în Brașov (România) este dedicat modului în care Tarzan a publicat articolele sale în cele două ediții pseudoștiințifice (de tip prădător). Articolul a fost ulterior publicat în Revista „Etică și deontologie” sub denumirea „Rezultatele unui experiment: Publicațiile prădătoare reprezintă o amenințare pentru comunitatea academică din Republica Moldova”.

Iată doar câteva elemente interesante developate prin aceste studii (mai multe găsiți în articole):

În total, în lucrările conferințelor pseudoștiințifice „InterConf” din 2021 au publicat 413 autori din din Republica Moldova. Ei reprezintă 37 organizații: 22 universități, 9 institute sau centre de cercetare și 6 alte organizații (școli, spitale etc.). Peste 90% din numărul total al autorilor de la noi sunt afiliați universităților. Această preferință a autorilor din acest sector de a publica aici poate fi explicată prin faptul că aceștia sunt supraaglomerați cu alte sarcini decât cele științifice și mulți preferă să publice acolo unde e mai simplu și nu se face recenzare. Majoritatea articolelor din această ediție pseudoștiințifică sunt publicate în următoarele domenii: medicină, drept și științe ale educației.

Printre autori sunt profesori universitari, conducători de doctorat, șefi de subdiviziuni academice, ba chiar și rectori și academicieni, ceea ce indică o problemă serioasă pentru comunitatea academică. Fie că publică din necunoaștere, fie că intenționat – ambele sunt grave. Astfel, există riscul integrării publicațiilor prădătoare în cultura efectuării cercetărilor științifice în Republica Moldova, cu toate consecințele: afectarea credibilității științei, a cercetătorilor și a comunicării științifice; scăderea eficienței, impactului și diversității procesului de cercetare; pierderea pentru știință chiar și articolelor valoroase publicate (nu sunt citite și nu sunt prezervate și arhivate).

Publicitate

0 Răspunsuri to “Colaborarea științifică interspecială dă roade”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: