De ce… secretar de stat?

Am fost invitat să fiu secretar de stat în domeniul cercetării. Am ezitat inițial să accept, fiind conștient că starea științei în Republica Moldova este dezastruoasă (subfinanțare cronică, număr mic de cercetători cu o medie ridicată de vârstă, lipsa atractivității carierei de cercetător, „dezinstituționalizarea” cercetării prin proiecte de cercetare a căror evaluare a ridicat semne de întrebare și printr-o finanțare instituțională complementară, infrastructură în mare parte depășită, rezultate științifice modeste la nivel internațional și slab utilizate la nivel național, legături slabe cu alte domenii de activitate umană și multe alte caracteristici mai puțin optimiste, determinate în mare parte de slaba înțelegere a necesității cercetării științifice la nivel decizional și la nivelul societății și de lipsa unei viziuni strategice de dezvoltare a domeniului) și situația nu poate fi schimbată acum radical. Declinul cercetării științifice a fost accelerat și din cauza unor decizii la nivel național pe care le-am analizat critic (inclusiv cea legată de alipirea mecanică a institutelor de cercetare la universități). Totuși, într-un final am acceptat propunerea venită în ideea de a vedea ce se poate face și de a încerca implementarea unor soluții de politică a științei pe care le-am discutat și pe acest blog. Sper că voi reuși să contribui la păstrarea profesiei (funcției) de cercetător (pentru ca activitatea științifică să nu se transforme într-un hobby) și la menținerea/dezvoltarea unor centre științifice autonome, astfel încât să existe cercetare-dezvoltare organizată în Republica Moldova.

Pentru aceasta este necesară o abordare sistemică, care ar include politici și mecanisme de sporire a finanțării, de distribuire a acesteia astfel încât să fie stimulată performanța și asigurată stabilitatea cercetătorilor și a centrelor de cercetare (cu criterii clare de distribuire a finanțării instituționale), în urma unui proces de evaluare corect, eliminarea contradicțiilor din cadrul normativ, stabilirea unor repere strategice în dezvoltarea științei, perfecționarea procesului de luare a deciziilor, prin utilizarea mai largă a rezultatelor cercetărilor (politici bazate pe dovezi), combaterea fraudelor științifice, stimularea cercetătorilor onești și talentați și multe altele.

Dacă vreți să mă ajutați… vă rog să vă implicați !

P.S. Acum stau și mă gândesc dacă nu va avea de suferit cariera științifică a câinelui meu Tarzan, pentru că voi avea, probabil, mai puțin timp să-l îndrum pe acest tărâm 🙂

P.P.S. După 100 zile de activitate în cadrul Ministerului Educației și Cercetării pot să constat că socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg (viziunea asupra funcționării unui sistem național de cercetare și a necesității științei, modul de lucru și de luare a deciziilor, asigurarea transparenței…). Concluzia trasă de mine este că nu voi avea posibilitatea să contribui la schimbări esențiale în domeniu, așa cum cred că sunt necesare și pe care le așteaptă majoritatea comunității științifice din Republica Moldova. Deoarece am spus din start că nu vin de dragul acestui post (ca decor și/sau ca paratrăsnet), am luat decizia să renunț la funcția de secretar de stat și am depus azi (23.01.2023) cerere de demisie. Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în această perioadă. Rămân deschis în continuare pentru a contribui la orice acțiune a autorităților din domeniu îndreptată spre îmbunătățirea situației din cercetare, dacă va fi considerată cu adevărat utilă expertiza mea.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: