Republica Moldova e pe primul loc în Europa de est conform unui indicator ce arată calitatea cercetării

Republica Moldova este pe primul loc, iar Federația Rusă este pe ultimul loc în Europa de est !
Nu, nu este o glumă, ci o constatare a clasamentului Scimago Journal & Country Rank (portal care analizează informația conținută în baza de date SCOPUS) privind citările articolelor științifice publicate în anul 2020 (numărul de citări per articol).

Pe plan internațional, citarea este considerată un element important al evaluării științei, care reflectă, într-o mare măsură, calitatea cercetărilor / publicațiilor. Se consideră că o lucrare este cu atât mai importantă, cu cât mai mulți cercetători o citează. Din aceste considerente, în lume se utilizează pe larg diferiți indicatori privind citarea lucrărilor științifice, pentru stabilirea diferitor clasamente, dar și pentru distribuirea fondurilor pentru cercetare științifică, acordarea de titluri, grade, promovarea în cariera științifică etc.

Clasamentul prezentat demonstrează că încă mai există potențial științific în Republica Moldova și că în cazul unei politici adecvate a științei și a investițiilor suficiente în cercetare-dezvoltare, rezultatele cercetărilor științifice ar putea fi competitive cel puțin la nivel regional. Desigur că locul ocupat se datorează și faptului că 1) unii autori din Republica Moldova lucrează în laboratoare de peste hotare, continuând să indice afilierea la instituțiile noastre; 2) o bună din cercetătorii din instituțiile de la noi nu publică în reviste Scopus.

Notă: Citare – Acţiunea de a cita şi rezultatul ei, acţiune ce presupune menţionarea şi/sau  reproducerea textuală a unei informaţii cu indicarea sursei acestei informaţii. Citarea este o referinţă în scris la o lucrare concretă sau la o parte a unei lucrări (carte, articol, teză, raport, compoziţie muzicală etc.), produse de un anumit autor, editor, compozitor etc., care identifică în mod clar documentul în care această lucrarea poate fi găsită. Frecvenţa citării unei lucrări este considerată de regulă măsură a importanţei acesteia în literatura de specialitate (sursa: http://indicator.idsi.md).

P.S. Numărul citărilor lucrărilor științifice se modifică în timp (în sensul creșterii), de aceea bucurați-vă de clasamentul de azi (21.08.2022) 🙂

Publicitate

0 Răspunsuri to “Republica Moldova e pe primul loc în Europa de est conform unui indicator ce arată calitatea cercetării”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: