Cum a publicat câinele meu un articol științific în lucrările unei conferințe

Acesta este câinele meu, Tarzan. A fost lăsat în curtea noastră de cineva pe când el era un cățeluș mic. De atunci prin multe am trecut împreună cu el: adăpostirea de frig când era micuț, împotrivirea la legat și câștigarea dreptului la libertate, lupta cu căpușele primăvara (uneori și cu ajutorul medicilor), împușcarea lui în picior și vindecarea miraculoasă ș.a. Ce mai? M-am atașat de el și el de mine. Un lucru e mai prost, din punctul lui de vedere: că petrecem prea puțin timp împreună și deseori eu prefer cercetarea științifică în detrimentul lui. Într-o zi, nemaiputând suporta această acuzație din ochii lui, mi-am zis să îl inițiez și pe el în chestii științifice. De ce nu? E deștept, insistent, creativ, are o gândire liberă…

Mai pe scurt, am decis să-l ajut să publice un articol științific. Pentru început Tarzan și-a ales un „nume științific”. Am pus în fața lui mai multe foi cu nume populare din Republica Moldova (nu vă spun și ce mirosuri avea fiecare foaie 🙂 ) și el a ales numele „Mocan”, apoi din alte foi a ales prenumele ”Vladimir”. După aceleași principii a fost selectat domeniul științific și organizația pe care să o reprezinte. Mai greu a fost cu tematica studiului și cu conținutul propriu-zis al articolului. Dar nu ne-am complicat prea mult: am găsit site-ul unor conferințe de peste hotare în care s-au publicat cei mai mulți cercetători moldoveni în anul 2021 – Interconf (413 de autori din Republica Moldova), și am decis să-l analizăm împreună. Eu deschideam fiecare pagină (iar uneori și alte pagini din Internet), iar câinele prin diferite sunete și mesaje non-verbale îmi comunica opiniile și concluziile lui. După finalizarea articolului, a fost aleasă și conferința (de pe același site) la care să fie prezentată și ulterior publicată lucrarea – Conferința Internațională Științifico-Practică „Scientific Community: Interdisciplinary Research” din Hamburg, Germania, care urma să se desfășoare peste circa două săptămâni (26-28 ianuarie 2022).

Succesul articolului a depășit orice așteptări ale autorului. La nici 30 minute de la transmiterea manuscrisului prin intermediul site-ului conferinței, acesta a fost acceptat spre publicare. Încă peste 30 minute a fost obținut certificatul de participare la conferință (care vă amintesc că urma să aibă loc peste 2 săptămâni), în urma achitării taxei indicate. În sfârșit, articolul a apărut în culegerea de pe site-ul conferinței (p. 545-553) pe 26 ianuarie 2022. Tarzan a ținut să transmită unele mesaje, prin referințele bibliografice riguros selectate de la sfârșitul articolului. Vă rog să-l iertați pe autor, dacă vi se pare că a folosit un limbaj insuficient de academic (totuși e prima lui lucrare) sau s-a exprimat prea tăios (de fapt el este bun la suflet).

Acum stau și mă gândesc dacă am făcut bine inițiind câinele în publicarea științifică și dacă acest succes nu i se va urca la cap. Nu de alta, dar mă tem că publicarea în aceeași ediție științifică cu rectori (2), academicieni (3), conducători ai autorităților publice din domeniu (1), profesori universitari (38), directori de școli doctorale (1) și alte persoane respectate din Republica Moldova, să nu îl îndepărteze pe câine de mine și … să tindă spre noi „culmi științifice”.

Primul articol științific a lui Tarzan poate fi accesat AICI.

P.S. Se pare că temerile mele nu sunt lipsite de temei: am observat în ultimul timp că tare îi mai place câinelui meu să privească medaliile de la diferite expoziții internaționale de invenții…

Notă: Acesta este un pamflet și orice asemănare cu persoane și evenimente reale sunt pur întâmplătoare.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: