Cum să fii cercetător de top pentru doar 20 Euro

Se zguduie „internetul moldovenesc” de succesele unor savanți moldoveni. Tot mai mulți postează că sunt în topul celor mai buni din propria instituție și din țară, iar colegii îi felicită și le urează noi succese.

Curios de acest fapt și auzind pentru prima oară de „World Scientist and University Rankings 2022”, la care fac referire autorii postărilor, am încercat să văd ce este cu acest clasament (pe anul 2022?). O minimă documentare pe site-ul clasamentului-minune este suficientă ca să-ți dai seama că este vorba despre o afacere, din care cineva s-a gândit să scoată bani, mizând pe orgoliu, lipsa de discernământ, dorința de recunoaștere a oamenilor și alte lucruri pe care deja psihologii le-ar putea explica mai bine. Iar schema folosită este una banală: afaceriștii din domeniul academic au luat datele din Google Scholar și au întocmit clasamentele celor mai buni cercetători pe țări (luând datele publice din profilurile acestora). Apoi au promovat intens acest clasament prin rețele de socializare, folosind diferite metode de marketing. Mesajul transmis este că oricine poate fi inclus în clasament (fără a avea publicații în baze de date internaționale importate) dacă are profil în Google scholar și… dacă plătește doar 20 Euro.

Nu știu în alte țări cum a reușit această afacere, dar în Republica Moldova se pare că unii s-au încadrat activ în această campanie, inclusiv specialiști în științe socio-economice, care ar trebui să cunoască mecanismele unei astfel de afaceri. Ce sunt în zilele noastre 20 euro, dar în schimb te poți arăta surprins și onorat să fii în acest clasament, iar când vezi felicitările, inimioarele și like-urile … chiar poți crede că a fost o investiție bună. Apropo, dacă instituția trimite organizat listele pentru includerea în clasament, atunci… se poate beneficia și de o reducere a taxei.

Îndemnul pe care l-am făcut nu demult la un webinar, citând-ul pe scriitorul Mihnea Rudoiu, ca „să prelucrăm tiparele imaginative care s-au format în spaţiul mental al acestui popor în ultimele decenii, încetînd a mai considera hîrtiile lucioase cu numele noastre caligrafic înscrise pe ele drept o eflorescenţă a spiritului” se pare că este valabil și în acest caz.

P.S. Având în vedere discuțiile în jurul acestui clasament în urma publicării acestei postări, precizez că:

1. Eu cred că persoanele cu cei mai mai mari indicatori din Google Scholar din Republica Moldova incluși în acest clasament probabil că nici nu cunosc că au fost incluși, ei fiind folosiți ca „momeală” pentru alți cercetători, ca ultimii să își dorească să fie în clasament și să achite taxa stabilită în acest scop.

2. Am adoptat acest stil al postării special, pentru a descuraja înregistrarea masivă a cercetătorilor moldoveni în acest pseudoclasament, dar și pentru atragerea atenției asupra nevoii de discernământ și onestitate.

Publicitate

0 Răspunsuri to “Cum să fii cercetător de top pentru doar 20 Euro”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: