O propunere adresată Academiei de Științe

Am adresat o propunere Comisiei de decernare a premiilor Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) pentru anii 2019-2020, după ce pe site-ul instituției au fost publicate listele candidaților a căror dosare au fost validate (aici și aici, la o diferență de 9 zile, chiar dacă se indică că ambele decizii au fost luate în aceeași zi, pe 23 septembrie 2021), care constă în publicarea unor informații privind candidații admiși la concurs (cel puțin rezumatul lucrărilor și Lista publicațiilor cu link la varianta lor electronică).

Anterior AȘM de mai multe ori s-a declarat atașată principiilor Științei deschise și a făcut recomandări în acest sens. De exemplu, în comunicatul „AȘM pledează pentru promovarea Științei Deschise” publicat pe site-ul instituției, se subliniază importanța accesului nerestricționat la rezultatele cercetărilor științifice și se îndeamnă organizațiile din domeniul cercetării și inovării să publice pe paginile web listele publicațiilor realizate în cadrul proiectelor de cercetare, „cu linkuri la textul lucrărilor sau rezumatul respectiv”.

Propunerea mea oferă AȘM o bună oportunitate de a implementa practic aceste declarații, mai ales că, în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la decernarea premiilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Hotărârea Prezidiului AȘM nr 298 din 30.07.2021), toți candidații trebuiau să transmită și varianta electronică a dosarului, deci rămâne doar efortul de a plasa pe site această informație. În opinia mea, acest lucru nu doar ar spori transparența desfășurării acestui concurs, dar și ar contribui la promovarea realizărilor științifice valoroase ale cercetătorilor și, implicit, a științei din Republica Moldova.

Anul trecut am adresat o propunere asemănătoare, dar nu într-un mod atât de oficial, ci într-o postare în care am analizat din punct de vedere bibliometric profilurile laureaților premiilor AȘM pentru rezultate științifice de valoare obținute în anii 2018–2019.

Publicitate

0 Răspunsuri to “O propunere adresată Academiei de Științe”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: