Vitalie Minciună, omul căruia îi pasă de știința din Republica Moldova

Colegul meu, Vitalie Minciună, șeful Secției evaluare organizații de cercetare și inovare a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), are în spate o carieră de 31 de ani în autoritățile publice centrale în domeniul cercetării-dezvoltării ale Republicii Moldova, perioadă în care s-a manifestat ca un funcționar public competent și integru. El are merite deosebite în conceptualizarea și organizarea sistemului național de cercetare-dezvoltare:

 • La începutul anilor 1990, în cadrul Ministerului Învățământului și Științei, participă la crearea sistemului național de cercetare-dezvoltare și la organizarea trimiterii primilor doctoranzi și a personalului științifico-didactic la stagii de perfecționare în România;
 • La începutul anilor 2000, în cadrul Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică (CSȘDT) din cadrul Guvernului, este unul din autorii reformării sistemului de cercetare, prin elaborarea cadrul normativ necesar și organizarea pentru prima dată în Republica Moldova a concursurilor de propuneri de proiecte științifice, evaluarea propunerilor de proiecte și a tematicii de cercetare a tuturor organizațiilor finanțate de la bugetul de stat (da, da atunci s-au produs aceste evenimente și nu după aprobarea Codului cu privire la știință și inovare, cum susțin istoricii de la curte :);
 • Începând cu anul 2004, în cadrul Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (CNAA), are un rol primordial în sistemul național de evaluare a organizațiilor din sfera științei și inovării, prin elaborarea conceptului, stabilirea indicatorilor și a metodologiei de evaluare, precum și prin organizarea acestui proces în calitate de șef al Direcției respective, ca urmare fiind evaluate toate organizațiile de drept public din sfera științei și inovării din Republica Moldova, precum și cele de drept privat care au solicitat evaluarea;
 • Începând cu anul 2018 asigură reușit preluarea funcțiilor de evaluare a cercetării în Republica Moldova de către ANACEC.

Vitalie Minciună îmbină armonios activitatea practică cu cea științifică. Este doctor în științe medicale, susținând teza la unul din cele mai importante centre științifice de profil din lume (Institutul de Cardiologie din Moscova), precum și doctor habilitat în științe biologice. Este conferențiar cercetător, cu publicații în cele mai importante baze de date internaționale (Web of Science și Scopus). În total este autor a peste 100 publicații științifice, participant la peste 20 de conferințe științifice și în 8 proiecte de cercetare-dezvoltare. Datorită implicării plenare în activitățile desfășurate, este unul din cei mai fini observatori și profunzi analiști ai sistemului de cercetare științifică din Republica Moldova. În ultima perioadă nu contenește de a bate clopotele că cercetarea științifică de la noi dispare ca domeniu de activitate organizată.

Dar cel mai important: este un om de omenie, fiind gata oricând să-și ajute aproapele său. Având calități umane și profesionale deosebite, Vitalie Minciună se bucură de autoritate în rândul colegiilor, are o reputație ireproșabilă și este un specialist prețios în sistemul de cercetare-dezvoltare din Republica Moldova (alo, mai are cineva nevoie de competență și experiență în domeniul managementului cercetării?).

La mulți ani buni, Vitalie Minciună!

Publicitate

2 Răspunsuri to “Vitalie Minciună, omul căruia îi pasă de știința din Republica Moldova”


 1. 1 Hamurapi 30 august 2021 la 13:47

  Care să fie cauza ??? ,, În ultima perioadă nu contenește de a bate clopotele că cercetarea științifică de la noi dispare ca domeniu de activitate organizată.,,. Oare nu cumva comercializarea tezeelor de doctor in stiinte.. Cunosc cazuri cand aspirantilor li s-a cerut cam 9 mii euro pentru sustinerea ei. Multi au abandonat doctorantura…desi aveau deja publica 15 carti.. Cine are interes de a sustine mediocritatea, nu meritocratia in cercetare ??? Oaare nu cumva urmasii celorra care in 1961 au ,,fondat,,ASM la Chisinau si acum nu vor să deschidă filiala Academiei Romane la Chisinau ???

  • 2 cuciureanu 30 august 2021 la 18:28

   Cauzele situației critice a științei? Este un link în text în care sunt elucidate. Dacă cunoașteți cazuri de comercializare a tezelor – faceți-le publice și adresați-vă la organele competente. Doar să faci astfel de declarații, fără o minimă bază factologică și anonim – este mai puțin credibil. Iar să ai 15 cărți publicate și să abandonezi doctoratul – sună a science fiction.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: