Curiozitatea mea de a vedea cum este prezentă Republica Moldova în clasamentele Quacquarelli Symonds (QS University Rankings) a fost provocată de faptul că am citit într-o strategie a unei instituții de învățământ superior din Republica Moldova cum că aceasta ar fi prezentă în aceste clasamente. Am vrut să mă bucur, dar aveam rezerve că așa și este 🙂 Așa că… am căutat ultimele clasamente QS, care s-au dovedit a fi pentru anul 2021.
QS World University Rankings pentru anul 2021 arată cele mai bune 1000 universități din lume, care au fost selectate din peste 5500 universități candidate. Din Republica Moldova nu este inclusă, din păcate, nicio universitate. În primele 10 sunt 5 instituții din SUA (inclusiv, pe primul loc – Massachusetts Institute of Technology), 4 din Marea Britanie și 1 din Elveția. Din România sunt 2 universități în cele mai bune din lume (Universitatea Babeș Bolyai și Universitatea din București, pe locurile 801-1000), în afara celor 1000 selectate (adică 1000+) rămânând încă 5 (Universitatea Al.I.Cuza din Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Iași, Universitatea Politehnică din București și Universitatea de Vest din Timișoara). Din Ucraina sunt 6 universități în primele 1000.
Totuși, QS a elaborat și un clasament doar al țărilor din regiunea noastră – 2021 World University Rankings: Emerging Europe and Central Asia. În acest clasament Republica Moldova este prezentă cu 2 universități: Universitatea Tehnică a Moldovei (locul 251-300) și Universitatea de Stat a Moldovei (locul 301-350). Aproape jumătate din cele 400 universități incluse în acest clasament sunt din 2 țări: Rusia și Turcia. România este prezentă cu 19 universități, iar Ucraina – cu 25. Prezența țărilor mai mici este următoarea: Lituania – 8, Letonia – 6, Albania – 5 universități, Armenia -5, Bosnia și Herțegovina – 5, Macedonia de nord – 5, Slovenia – 4, Cipru – 4, Estonia -3, Georgia – 2, Kyrgystan – 2, Kosovo – 1, Tadjikistan – 1.
Clasamentul este elaborat în baza a 6 criterii:
- Reputația academică
- Reputația la angajare
- Raportul profesor/student
- Citări per profesor
- Ponderea profesorilor internaționali
- Ponderea studenților internaționali
P.S. Instituția de învățământ superior din Republica Moldova a cărei strategie o citeam nu se regăsește în clasamentele QS…
0 Răspunsuri to “Republica Moldova și clasamentele QS ale universităților”