Cei mai performanți 50 cercetători din Republica Moldova (versiunea WoS)

Împreună cu doamna Nelly Țurcan (specializată în studii bibliometrice) am analizat indicatorii bibliometrici ai cercetătorilor cu afilieri în Republica Moldova care au 10 și mai multe documente (publicații) incluse în baza de date Web of Science (WoS).  WoS este prima bază de date creată, folosită în evaluarea cercetării și una din cele două cele mai importante baze de date internaționale (prezența în care atestă recunoașterea internațională a cercetărilor științifice).

După numărul de documente (publicații), care măsoară productivitatea, incluse în WoS, primii 50 de cercetători din Republica Moldova (din cei activi în prezent) sunt:

Tabel 1

După numărul de citări ale lucrărilor autorilor, care este considerat un indicator al calității rezultatelor obținute,  primii 50 de cercetători din Republica Moldova în WoS sunt:

Tabel2

După indicatorul Hirsh, care încearcă să măsoare atât productivitatea, cât și impactul citărilor, primii 50 de cercetători din Republica Moldova în WoS sunt:

Tabel3

Cercetătorii științifici indicați cu culoarea roșie au afilieri de bază la instituții de peste hotare, dar în publicațiile lor incluse în calcularea indicatorilor bibliometrici au indicat și afilieri la instituții din Republica Moldova.

În total, în cele 3 clasamente de mai sus sunt incluși 78 cercetători științifici de la 15 organizații din Republica Moldova, inclusiv de la 7 institute de cercetare și 6 universități. Repartizarea cercetătorilor după afilierea instituțională este următoarea:

P.S. Având în vedere unele comentarii apărute la această postare, mă simt nevoit să fac mai jos câteva precizări.

Chiar dacă acest clasament reflectă performanța științifică și poate fi util în procesul de elaborare/implementare a unor activități de organizare/motivare/evaluare a cercetării, cred că el nu ar trebui absolutizat, deoarece:

1) domeniile științei sunt diferite după modul/frecvența de publicare, citare și reprezentare în bazele de date (de aceea ar fi mai corect de comparat indicatorii bibliometrici ale cercetătorilor din aceleași domenii);
2) clasamentele prezentate reflectă calitatea/impactul științific, dar mai puțin alt impact (social, economic etc.), care în anumite cazuri poate fi mai important (de aceea promovarea și finanțarea  cercetătorilor, echipelor, institutelor etc. nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe valoarea unui singur indicator).

Publicitate

1 Răspuns to “Cei mai performanți 50 cercetători din Republica Moldova (versiunea WoS)”  1. 1 Cei mai performanți 50 cercetători din Republica Moldova. Vezi cine sunt aceştia – Moldova Nouă Trackback pe 10 iunie 2020 la 16:08

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: