Care va fi finanțarea științei în anul 2020?

Sursa datelor: Bugetul de stat pentru anul 2020

Bugetul de stat pentru anul 2020 (LP 172/2019) prevede cheltuieli pentru cercetări științifice în sumă de 545 mil. lei. Acest volum de finanțare pentru domeniul științei a fost confirmat și de către  prim-ministrul Republicii Moldova. Conform anexei 4 a Bugetul de stat pentru anul 2020, banii prevăzuți pentru cercetări științifice sunt repartizați pe 5 direcții, conform figurii de mai sus.

Programul național în domeniile cercetării și inovării (HG 381/2019), care, conform Codului cu privire la știință și inovare, „este principalul document de politici prin care Guvernul stabilește prioritățile și obiectivele de dezvoltare în domeniile cercetării și inovării pentru o durată de 4 ani” și „se realizează prin finanțare instituțională și prin proiecte de cercetare și inovare care corespund priorităților strategice de dezvoltare”, indică următoarele costuri estimative pentru anul 2020: 224, 7 mil. lei pentru implementarea proiectelor ca urmare a desfăşurării concursului și 149,8 mil. lei pentru măsurile de consolidare instituțională.

Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), ca urmare a desfășurării concursului „Program de stat 2020-2023”, a distribuit finanțare pentru realizarea proiectelor declarate câștigătoare în sumă de 222 mil.lei. Acești bani au fost repartizați pe 5 priorități strategice, conform figurii figurii de mai jos:

Sursa datelor: Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare

După cum vedem, direcțiile pe care se distribuie banii (clasificarea bugetară și prioritățile strategice) nu coincid. În așa condiții, nu este clar cum se va asigura respectarea prevederilor bugetului ce ține de repartizarea pe diferite tipuri de cercetări, mai ales că decizia ANCD de aprobare a proiectelor câștigătoare nu precizează care proiecte prevăd cercetări fundamentale. Cu atât mai mult este dificil de înțeles, spre exemplu, la ce direcție bugetară sunt atribuite proiectele câștigătoare din prioritățile Provocări societale sau Mediu și schimbări climatice (o fi la Cercetările științifice aplicate în domeniul economiei cărora le sunt alocate cele mai multe fonduri în buget?).

Un alt aspect neclar privind finanțarea cercetărilor științifice în Republica Moldova în anul 2020 ține de diferența foarte mare în sumele indicate în cele două documente citate mai sus (Programul național în domeniile cercetării și inovării și Bugetul de stat pe anul 2020). Dacă în cazul finanțării instituționale se va respecta prevederea din Programul național în domeniile cercetării și inovării și se va aloca suma de circa 150 mil. lei, apoi nu este clar în ce mod și în ce bază va fi distribuită suma rămasă de peste 160 mil. lei, care constituie diferența între cele două documente. Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării (HG 382/2019) prevede că prin concurs, în afară de proiectele din cadrul programelor de stat, vor fi finanțate proiecte de inovare și transfer tehnologic, bi-/multilaterale și programe de postdoctorat. Dar aceste tipuri de proiecte au un volum de finanțare limitat. Spre exemplu, bugetul preconizat pentru proiectele de inovare și transfer tehnologic, indicat în Anunțul concursului este de 4,78 mil. lei, pentru postdoctoranzii din anul II – 1,75 mil. lei, iar pentru concursul bilateral moldo-turc –  1,6 mil. lei. Și atunci persistă întrebările: cum rămâne cu restul banilor pentru cercetări științifice indicați în buget? care este destinația lor și cum vor distribuiți?

Publicitate

0 Răspunsuri to “Care va fi finanțarea științei în anul 2020?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: