Despre perspectivele științei în Republica Moldova, fără perdea

Recent am publicat, împreună cu colegi de la Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare şi de la Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, două articole privind perspectivele ştiinţei în Republica Moldova, prin prisma Programului Naţional în domeniile cercetării şi inovării pe anii 2020-2023.

Articolul „Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 ca reflectare a politicii științei în Republica Moldova”, publicat în revista Intellectus, abordează acest program ca principal document de politică a știinţei în Republica Moldova. Conţinutul Programului este analizat din punct de vedere al coerenţei, realismului, utilităţii și eventualului beneficiu. Se constată că nu există legătură logică între problemele identificate / scop / obiectivele generale/specifice / planul de acţiuni și distribuirea finanţării și, în consecinţă, nu sunt clare modalităţile de realizare a obiectivelor. Remarcăm, printre altele, că la elaborarea programului nu s-a ţinut seama de recomandările experţilor europeni care au evaluat sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, au fost abrogate două strategii de dezvoltare a cercetării şi inovării fără a propune instrumente care să le înlocuiască, iar direcţiile strategice și rezultatele scontate indicate sunt preluate, în mare parte, din mai multe documente de politici sectoriale din Republica Moldova, iar acolo unde nu se găsesc – din documente similare din România. Astfel, analiza ne permite să formulăm rezerve serioase în legătură cu faptul că programul în cauză ar putea contribui măcar la menţinerea capacităţilor ştiinţifice actuale.

În articolul „Finanțarea științei în următoarea perioadă – cale de lichidare a cercetării organizate în Republica Moldova?”, publicat în revista Akademos, sunt  analizate  aspectele  financiare  ale  Programului, în raport cu experiența internațională și perioada anterioară de finanțare a științei în Republica Moldova. Studiul scoate în evidență posibilele consecințe dezastruoase ale implementării prevederilor ce țin de volumul, modul de alocare și specificul repartizării finanțelor publice pentru cercetare și inovare în următorii 4 ani. Analiza ne permite să concluzionăm că implementarea aspectelor financiare a Programului poate conduce la dispariția instituțiilor de cercetare ca formă de organizare a cercetării științifice în Republica Moldova

Aceste analize demonstrează lipsa unei viziuni clare privind dezvoltarea ştiinţei, a unor mecanisme de promovare a politicii statului în domeniu şi confirmă o dată în plus că în Republica Moldova cercetarea ştiinţifică nu este considerată importantă (ba chiar uneori se creează impresia că nu este considerată necesară).

Finalizarea concursului de proiecte de cercetare pe ani 2020-2023 în conformitate cu rezultatele expertizei şi aprobarea Metodologiei de finanţare instituţională în varianta actuală, s-ar constitui în ultimele elemente pentru ca ştiinţa din Republica Moldova să intre într-o disoluţie greu de oprit.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: