Metodologia confirmării titlurilor științifice: câte ceva despre corelarea cu alte acte

Metodologia de confirmare și conferire a titlurilor științifice, aprobată în ședința Guvernului din 23.10.2019, este însoțită de o Notă informativă în care se menționează că Metodologia „se încorporează perfect în sistemul actelor normative și nu necesit modificarea sau abrogarea unor acte normative”

O afirmație cel puțin hazardată, zic eu, în condițiile în care fără să fac prea mult efort și limitându-mă doar la două elemente importante ale procesului de confirmare – consecutivitatea etapelor de confirmare și entitatea care evaluează teza, observ următoarele:

Codul cu privire la știință și inovare prevede, la art.75 g), că Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) „confirmă şi conferă titlul ştiinţific de doctor habilitat”, iar documentul aprobat indică că instituția organizatoare deprograme de postdoctorat adoptă o decizie prin care conferă sau refuză conferirea titlului științific de doctor habilitat.

Regulamentul privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III, prevede, la pct. 177, 179 și 180, că propunerea Comisiei de doctorat se înaintează ANACEC pentru confirmarea titlurilor științifice, spre validare – ANACEC validează sau invalidează propunerea instituţiei care a înmatriculat studentul-doctorand şi aprobă sau nu acordarea titlului de doctor – instituţia care a înmatriculat studentul-doctorand conferă, prin decizia Rectorului, titlul ştiinţific de doctor şi eliberează diploma corespunzătoare. În documentul aprobat consecutivitatea este alta: Comisia de doctorat propune acordarea titlului – instituția conferă titlul (până a confirma ANACEC-ul) – ANACEC confirmă titlul – instituția eliberează diploma.

Codul Educației prevede, la art. 115 funcționarea „comisiilor pe specialităţi, care îşi întocmesc registre de experţi-evaluatori pe bază de concurs deschis”, iar Codul cu privire la știință și inovare stipulează, la art.75, lit. h), că ANACEC „constituie, prin concurs, comisiile de experţi …”. Documentul aprobat nu prevede funcționarea comisiilor de experți/pe specialități în vederea evaluării tezelor de doctorat.

În așa situație, o întrebare mai mult retorică: oare nu se impune modificarea unor acte normative?

Publicitate

0 Răspunsuri to “Metodologia confirmării titlurilor științifice: câte ceva despre corelarea cu alte acte”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: