Avem prea mulți doctori în științe în Republica Moldova?

Din 1993, de când funcționează sistemul de atestare a personalului științific și științifico-didactic în Republica Moldova, și până în prezent, numărul persoanelor care au obținut titluri este următorul:

  • Doctor habilitat – 600;

  • Doctor – 4397;
  • Profesor universitar – 514;
  • Conferențiar universitar – 2391;
  • Profesor cercetător – 64;
  • Conferențiar cercetător – 831.

Numărul cetățenilor străini care au obținut titluri este de: 17 persoane cu titlu de doctor habilitat (sau 2,8% din numărul total de titlu de doctor habilitat) și 679  persoane cu titlu de doctor (sau 15,4% din numărul total de titlu de doctor)

În aceeași perioadă (1993-2018) în Republica Moldova au fost recunoscute și echivalate 86 de titluri de doctor habilitat obținute în alte state și 549 de titluri de doctor obținute în alte state.

Nu există date oficiale privind numărul total de persoane din Republica Moldova care dețin titluri științifice și științifico-didactice. Având la bază datele privind persoanele cu titluri (grade) științifice existente la începutul creării sistemului național de atestare a personalului științific și științifico-didactice (572 doctori habilitați și 4208 doctori în științe, în 1995) și numărul persoanelor cărora li s-au conferit/recunoscut aceste titluri ulterior, și luând în calcul ratele generale ale mortalității și a emigării, estimăm că în prezent în Republica Moldova există 7,5-8 mii de deținători de titluri științifice de doctor habilitat și doctor. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova activau, în anul 2017, 361 cercetători cu titlu științific de doctor habilitat și 1331 cercetători cu titlu științific de doctor.

Republica Moldova se află pe ultimele locuri în Europa după numărul titlurilor științifice și științifico-didactice conferite, atât în valori absolute, cât și în valori relative. Astfel, după numărul titlurilor științifice conferite anual la 100 mii locuitori, Republica Molodva înregistrează valori (5 titluri) de 2-7 ori mai reduse decât majoritatea țărilor europene, inclusiv cele din zona est-europeană  (ex., Estonia și Lituania – câte 11 titluri, Polonia -13, România – 17, Cehia – 20, Slovacia – 28).

Publicitate

0 Răspunsuri to “Avem prea mulți doctori în științe în Republica Moldova?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: