Anul acesta s-a desfășurat a 8-a ediție a Concursului „Teza de doctorat de excelenţă a anului”, la care au participat cele mai bune teze de doctorat (propuse de către comisiile de experţi) susţinute în anul 2017. În urma evaluării acestora de către Comitetul de concurs, au fost desemnate teze de doctor habilitat de excelenţă și teze de doctor de excelenţă (ultimele de gradul I, II și III) în trei domenii: știinţe ale naturii și vieţii, știinţe reale și tehnice și știinţe socioumane.
Desfășurarea concursului și desemnarea laureaților acestuia reflectă procesul de susținere a tezelor de doctorat în Republica Moldova, cu bune și rele. Tezele participante la concurs denotă și subiectivismul comisiilor de experți, care sunt variate după caracteristicile membrilor săi. Uneori sunt acceptate mai ușor tezele coordonate de către conducători / consultanți științifici consacrați, iar multe discuții trezesc lucrările interdisciplinare sau tezele care îmbrățișează alte paradigme științifice decât cele acceptate de majoritatea dintr-un domeniu. Există și alte rezerve față de evaluarea tezelor de doctorat de la noi, determinate de dimensiunea redusă a comunității științifice și sechelele rămase din trecutul sovietic.
Cu toate acestea, tezele desemnate drept câștigătoare sunt niște studii excelente, fiecare dintre ele evidențiindu-se prin anumite calități (abordări inedite, metodologii complexe, demersuri interdisciplinare, rezultate originale, reflectare în publicații citate, impact asupra diferitor domenii de activitate umană, moduri variate de implementare și popularizare a rezultatelor). O confirmare a celor spuse anterior este și faptul că aproape toate tezele premiate se bazează pe articole incluse în cele mai prestigioase baze de date internaționale – Web of Science și SCOPUS, prezența în care este o dovadă a recunoașterii la nivel internațional. Aceste lucrări conțin noutăți la nivel mondial și demonstrează că încă se face cercetare de calitate în Republica Moldova. Este îmbucurător faptul că laureații sunt originari nu doar din Chișinău, dar și din localități din diverse zone ale Republicii Moldova. Deci avem talente peste tot, important este să promovăm politici adecvate pentru a-i susține și a-i pune în valoare pe tinerii talentați, să le creăm condiții pentru a trăi și munci la ei acasă.
Acest concurs este și un prilej pentru a medita despre rolul științei și a celor implicați în cercetarea științifică din Republica Moldova. Din păcate, omul de știință în societățile mai puțin avansate nu are un statut pe care l-ar merita, ținând seama că dezvoltarea durabilă în toate domeniile se poate realiza doar prin performanță științifică. Suntem preocupați de știri, festivaluri și gale muzicale, sportive, gastronomice, ale modei etc., care deseori scot la rampă vedete efemere, și nu de activități și personalități cu relevanță universală și impact constant asupra vieților noastre. Este o consecință a analfabetizării științifice a societății și a elitelor sale. Ea se manifestă și prin subfinanțarea publică și privată a cercetării. Factorii de decizie și toți cei care au posibilități ar trebui să contribuie la schimbarea percepției științei în societatea noastră, care este exprimată prin sintagma descurajantă „Știința nu este importantă”. În acest context, ar fi bine dacă instituțiile cu atribuții / posibilități în domeniu ar acorda și premii bănești pentru recompensarea eforturilor cercetătorilor care au realizat teze de excelenţă, pentru că și omul de știință nu trăiește doar prin curiozitate și satisfacție morală și cognitivă.
Trebuie să conștientizăm că trăim în secolul al XXI-lea, într-o lume a competiției dure, în care vor supraviețui doar țările / popoarele care se vor baza pe cunoaștere și inovare. Laureații Concursului „Teza de doctorat de excelenţă a anului 2017” contribuie la faptul ca și Republica Moldova să fie prezentă pe harta științifică a lumii. Merită toate aprecierile și felicitările noastre.
Lista Laureaţilor acestui concurs, precum şi descrierea principalelor realizări pentru care au fost selectaţi, pot fi găsite în materialul „Concursul național „Teza de doctorat de excelență a anului 2017”, publicat în revista „Akademos”, nr.2 din 2018.
0 Răspunsuri to “Nasc și la Moldova… cercetători”