În ce condiţii COST-ul poate reduce costurile pentru sporirea performanţei ştiinţifice în Republica Moldova?

În contextul Zilei de informare COST (Cooperarea Europeană în domeniul Ştiinţei şi Tehnologiei), organizată la 4 mai 2018 la Chişinău de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, am formulat câteva idei care, în opinia mea, pot facilita participarea cercetătorilor din Republica Moldova în Acţiunile COST:

1) COST este o reţea, în care participă cercetători din Europa. Ca sa poti participa trebuie să fii recunoscut pe plan internaţional ca savant. Diferite domenii ale ştiinţei din Republica Moldova au posibilităţi diferite de a participa în acţiunile COST în funcţie de recunoaşterea internaţională a rezultatelor acestora. Vezi şi http://www.scimagojr.com/countrysearch.php?country=md

Recomandare: Prioritizarea rezultatelor recunoscute la nivel internaţional în procesul de evaluare şi finanţare a cercetării-dezvoltării din Republica Moldova.

2) Cercetătorii care participă în acţiuni desfăşoară activităţi de cercetare la aceeaţi tematică / subiect pe parcursul unor perioade lungi de timp (un lucru necesar pentru a atinge performanţa). În ţările europene, există un anumit echilibru între finanţare instituţională (instituţia se finanţează la acceaşi tematică o perioadă îndelungată, în baza evaluării, dar fără concurs de proiecte) şi finanţare prin concurs pe bază de proiecte; nu toată finanţarea se dă prin concursuri periodice de proiecte. Exemple din diferite ţări pot fi găsite la https://rio.jrc.ec.europa.eu/en/country-analysis.

Recomandare: Existenţa unei cote de finanţare instituţională în Republica Moldova, pentru asigurarea unei continuităţi în cercetare.

3) Există particularităţi de participare în acţiunile COST, pe care le-am aflat participând în cadrul Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale în proiectul ENRESSH – „Rețeaua europeană pentru evaluarea cercetării în științele sociale și umaniste”, o acțiune COST care a demarat în aprilie 2016 și se încheie în aprilie 2020. Spre exemplu, un tânăr cercetător de la IDSI dorea să participe la nişte cursuri organizate de către parteneri, dar trebuia să achite costul iniţial din banii proprii, ca ulterior să-i fie rambursaţi, dar el nu şi-a putut permite aceste cheltuieli.

Recomandare: Existenţa la nivel a unor mecanisme financiare care ar susţine participarea în acţiunile COST a cercetătorilor din Republica Moldova (care, de altfel, există în unele ţări est-europene).

4) În cadrul proiectelor COST se finanţează doar activităţi de reţea (conferinţe, întâlniri, cursuri etc.). Probabil că din această cauză, dar şi ca urmare a altor particularităţi a finanţării acţiunilor COST, acestea nu sunt suficient de bine apreciate în procesul de evaluare (indicatorii AŞM sau indicatorii CNAA de acreditare a organizaţiilor), prioritate acordându-se proiectelor internaţionale cu volume mari de finanţare.

Recomandare: o mai bună luare în considerare în procesul de evaluare la nivel naţional a acţiunilor COST, deoarece ele sunt foarte importante pentru asigurarea performanţei în cercetare şi, deci, câştigarea ulterioară a unor proiecte de cercetare.

P.S. Aceste propuneri au fost transmise Direcţiei politici în cercetare şi inovare a MECC.

Publicitate

0 Răspunsuri to “În ce condiţii COST-ul poate reduce costurile pentru sporirea performanţei ştiinţifice în Republica Moldova?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: