De ce Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare nu mai adoptă decizii?

logoSunt întrebat deseori în ultima jumătate de an, de diferite persoane, care e soarta dosarelor depuse la Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare – CNAA (de conferire a gradelor ştiinţifice, de abilitare cu drept de conducător de doctorat, de conferire a titlurilor ştiinţifico-didactice etc.). Aşa că am decis să folosesc şi blogul meu ca să le răspund celor interesaţi şi să aduc mai multă claritate asupra situaţiei.

Cine a aprobat până acum în Republica Moldova deciziile de conferire a gradelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice, de abilitare cu drept de conducător de doctorat şi alte decizii ce ţin de atestarea persoanelor? Toate deciziile au fost aprobate de către Comisia de Atestare a CNAA (a nu se confunda cu aparatul administrativ al CNAA) care se întrunea de 7 ori pe ani, conform prevederilor Codului cu privire la ştiinţă şi inovare .

De ce nu se mai întruneşte Comisia de Atestare a CNAA? Pentru că pe data de 11 iunie 2017 i-a expirat termenul de 4 ani pentru care a fost desemnată (vezi decretul de aprobare a componenţei Comisiei de Atestare din 11.06.2013).

Cine trebuia să desemneze o nouă comisie sau alt organ de luare a deciziilor? Componenţa nominală a Comisiei de atestare a CNAA se aprobă prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, în număr de 17 membri, 8 dintre care sunt înaintaţi de preşedintele Academiei de Ştiinţe, iar 8 sunt reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior înaintaţi de Guvern (art. 93 al Codului cu privire la ştiinţă şi inovare). Între timp, la 21 septembrie 2017 au fost modificate Codul cu privire la ştiinţă şi inovare şi Codul Educaţiei (modificări ce intră în vigoare la 20.02.2018), care acum prevăd că autoritatea responsabilă de evaluarea personalului științific și științifico-didactic este Agenţia Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare – (ANACEC) în subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, agenţie care va fi instituită de Guvern (prin fuziunea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, a Consiliului Naţional Pentru Acreditare şi Atestare şi a Inspectoratului Şcolar Naţional).

Când va exista un organ care să ia decizii ce ţin de atestarea personalului? Nu pot să răspund, deoarece acest lucru nu ţine de competenţa CNAA. Pe parcursul întregii perioade scurse de la expirarea mandatului Comisiei de Atestare, conducerea CNAA s-a adresat cu solicitări tuturor instituţiilor de competenţa cărora ţine aprobarea unui astfel de organ. Au fost propuse diferite modalităţi de deblocare a situaţiei: prelungirea mandatului actualei Comisii de Atestare a CNAA, aprobarea unei noi componenţe a Comisiei sau aprobarea unui organ provizoriu până la crearea ANACEC.

De ce este important să fie aprobat cât mai rapid un organ de luare a deciziilor? Răspunsul e simplu: au de suferit, din punct de vedere profesional şi financiar, cercetătorii şi cadrele universitare. De la ultima şedinţă a Comisiei de Atestare (31 mai 2017), la CNAA s-au adunat peste 300 dosare de atestare (adică este vorba de minim 300 persoane afectate direct de situaţia creată), inclusiv de formare a consiliilor ştiinţifice specializate de susţinere a tezelor, de conferire a gradelor ştiinţifice şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice, de abilitare cu drept de conducător de doctorat, de echivalare şi recunoaştere a titlurilor ştiinţifice obţinute peste hotare etc.

Înseamnă oare toate acestea că () CNAA nu mai funcţionează? Nicidecum. La CNAA se primesc în continuare toate tipurile de dosare de atestare. Solicitările sunt examinate de către personalul administrativ al CNAA, conform procedurilor aprobate prin acte normative, doar că funcţionarii din cadrul aparatului CNAA nu au împuternicirea de a lua decizii. Sunt pregătite toate actele necesare pentru ca dosarele să fie examinate în comisiile de experţi şi de către organul de luare a deciziilor, aşa că imediat după instituirea acestuia din urmă, pe marginea tuturor dosarelor poate fi luată o decizie în scurt timp.

 

Publicitate

0 Răspunsuri to “De ce Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare nu mai adoptă decizii?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: