„Ghidul privind perfectarea tezelor de doctorat şi a autoreferatelor„ este, probabil, cel mai utilizat şi invocat, dar şi cel mai cunoscut document al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA) în Republica Moldova, întrucât, în virtutea preocupărilor profesionale, sunt familiarizaţi cu prevederile acestuia, într-o măsură mai mică sau mare, circa 1,8 mii doctoranzi şi peste 2 mii persoane care îşi elaborează teza în afara studiilor doctorale, circa 1,3 mii conducători de doctorat, peste 1,8 mii membri ai seminarelor ştiinţifice de profil, peste 1,7 mii persoane participante în Consiliile ştiinţifice specializate de susţinere a tezelor de doctorat (doar în 2014-2016), aproape 250 membri ai Comisiilor de experţi ai CNAA. Iar faptul că Ghidului i se acordă o atenţie mare în cadrul CNAA, ne-ar putea duce la gândul că este reprezentativ pentru organizaţie. În acest sens, iată care sunt aspectele prin care acest document ar putea fi relevant:
- Prin modul de înţelegere şi aplicare a legislaţiei naţionale în cazul Ghidului (în special cea care ţine de elaborarea, aprobarea şi aplicarea actelor normative ale autorităţilor):
……………….
- Prin opiniile (oficiale şi neoficiale) faţă de conţinutul Ghidului şi modificările în el ale angajaţilor CNAA şi ale membrilor Comisiei de atestare a CNAA:
……………….
- Prin opiniile (oficiale şi neoficiale) faţă de conţinutul Ghidului şi modificările în el a comunităţii ştiinţifice şi universitare din Republica Moldova:
……………….
- Prin conţinutul Ghidului, inclusiv:
- luarea în consideraţie a bunelor practici internaţionale;
- stimularea creativităţii ştiinţifice şi a interdisciplinarităţii;
- aprecierea competenţelor candidaţilor la grad ştiinţific;
- folosirea unor termeni şi cerinţe recunoscute în mediul academic;
- luarea în consideraţie a diferenţelor între domenii etc. :
……………….
Dragi cititori, acest articol este un CIOT (în termeni „wikipedici”) şi puteţi contribui la completarea lui trimiţând opiniile Dvs. privitor la fiecare din aspectele menţionate mai sus la adresa cuciureanu.gheorghe@gmail.com.
P.S. Cred că vă propun un exerciţiu util în contextul elaborării de către şcolile doctorale a propriilor Ghiduri de redactare a tezelor de doctorat 🙂
0 Răspunsuri to “„Ghidul privind perfectarea tezelor de doctorat şi a autoreferatelor „ – „hârtie de turnesol” a funcţionării CNAA ?”