Formarea consiliilor de susţinere a tezelor de doctorat – reflectare a problemelor din societate

Cum se formează şi care este componenţa Consiliilor ştiinţifice specializate (CŞS) de susţinere a tezelor din Republica Moldova? Care sunt persoanele cele mai des prezente? În ce domenii există persoane „indispensabile”? Cât de des sunt invitaţi experţi de peste hotare la susţinerile de teze de la noi? La aceste şi alte întrebări asemănătoare mi-am propus să răspund prin analiza particularităţilor formării CŞS şi în special a componenţei acestora în anii 2014-2015.  

Iată principalele concluzii:

În Republica Moldova comunitatea ştiinţifică este foarte larg implicată în activitatea CŞS, ceea ce dă posibilitate ca tezele de doctorat să fie bine diseminate, iar la evaluarea acestora să participe specialişti la tematica tezei. Totodată, analiza componenţei CŞS a evidenţiat, cu predominare în ramurile ştiinţifice cu creştere rapidă a numărului persoanelor cu grad ştiinţific, câteva aspecte, care influenţează negativ procesul de susţinere a tezelor şi, în final, calitatea acestora:

  • Slaba corelare a desemnării membrilor CŞS şi a referenţilor oficiali de lucrările ştiinţifice la tematica tezei. Deseori aceleaşi persoane se numesc în diferite CŞS, indiferent de tematica tezei, doar bazându-se pe tradiţie, reputaţie locală sau titluri deţinute. Aceasta duce la concentrarea luării deciziilor în grupuri mai restrânse de persoane.
  • Formalism excesiv la stabilirea componenţei unor CŞS. Astfel, se ţine seama de specialitatea ştiinţifică (la care au susţinut teza sau la care sunt abilitaţi) a potenţialilor referenţi în detrimentul corespunderii preocupărilor lor tematicii tezei, iar persoanele de la alte profiluri ştiinţifice care se ocupă de o tematică asemănătoare (chiar dacă uneori din altă perspectivă) sunt ignorate. În consecinţă, tezele interdisciplinare, multidisciplinare sau la specialităţi noi pentru Republica Moldova sunt mai dificil de susţinut.
  • Participarea membrilor CŞS şi a referenţilor la evaluări repetate a aceloraşi teze, întrucât deseori ei sunt şi membri ai seminarelor de profil, a comisiilor de experţi CNAA sau a unităţii primare de cercetare. Chiar dacă evaluarea de mai multe ori a aceleiaşi lucrări, în evoluţie, nu este în sine un lucru condamnabil, în realitate aceasta duce uneori la o examinare superficială şi la declinarea responsabilităţii personale.
  • Conflicte de interese şi încălcarea normelor de bună conduită în cercetare. Din acestea menţionăm rocadele între preşedintele CŞŞ şi conducătorul ştiinţific în diferite CŞŞ, prezenţa rudelor în CŞŞ, includerea în CŞŞ a discipolilor conducătorului ştiinţific sau a unor persoane care au obţinut gradul ştiinţific după examinări repetate şi refaceri a tezei.

Depăşirea aspectelor negative în susţinerea tezelor este posibilă, în opinia noastră, prin asigurarea prezenţei în CŞS a celor mai competenţi specialişti din Republica Moldova, cu lucrări la tematica tezei (publicate în ediţii recunoscute internaţional) şi cu integritate dovedită (care ar trebui asigurată inclusiv prin sancţionarea sistemică a abaterilor de la practicile de bună conduită), dar şi  prin implicarea experţilor de peste hotare. Apreciem ca un lucru pozitiv faptul că în evaluarea tezelor de doctorat din Republica Moldova sunt implicaţi mult mai mulţi experţi de peste hotare decât în ale activităţi umane. Analiza efectuată însă a arătat, că simpla prezenţă în CŞS a experţilor de peste hotare nu este suficientă pentru a asigura calitatea tezelor, deoarece aceştia în calitate de oaspeţi nu îşi permit să fie critici şi în plus nu întotdeauana sunt cei mai competenţi. În acest sens, mai utilă ni se pare elaborarea unui mecanism de expertizare peste hotare a tezelor în domeniile în care nu există posibilitatea de a asigura o evaluare obiectivă în Republica Moldova.

Rezultatele complete ale studiului pot fi citite în articolul „Formarea comisiilor de susţinere a tezelor în Republica Moldova – problemele unui sistem post-sovietic”, publicat în revista Intellectus, nr.4, 2016.

Publicitate

2 Răspunsuri to “Formarea consiliilor de susţinere a tezelor de doctorat – reflectare a problemelor din societate”  1. 1 ANALIZĂ! Cum se formează Consiliul de susținerea TEZELOR DE DOCTORAT – Moldova Nouă Trackback pe 10 aprilie 2017 la 17:17
  2. 2 Nasc și la Moldova… cercetători | Gheorghe Cuciureanu Trackback pe 4 septembrie 2018 la 21:13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: