Cu concluzia neplăcută din titlu am rămas după finalizarea Seminarului privind Strategia de specializare inteligentă (S3) de la Chişinău, văzând atitudinea diferitor actori din Republica Moldova faţă de acest eveniment. Şi e păcat, inclusiv pentru eforturile făcute de responsabilii de relaţii internaţionale de la Academia de Ştiinţe a Moldovei (în primul rând, Sergiu Porcescu şi Diana Grozav), care au reuşit să aducă un eveniment de aşa anvergură la Chişinău şi să asigure desfăşurarea lui în bune condiţii. Este primul eveniment organizat de Platforma de specializare inteligentă a Comisiei Europene în statele din Parteneriatul estic, la care au participat experţi importanţi în domeniu.
Specializarea inteligentă este o abordare strategică a dezvoltării economice prin spijinirea specifică a cercetării şi inovării. Specializarea inteligentă se bazează pe conectarea cercetării şi inovării cu mediul de afaceri şi dezvoltarea legăturilor pentru adoptarea de noi tehnologii, selectarea unor priorităţi în temeiul specializării şi integrării în lanţurile valorice internaţionale, masă critică de resurse şi talente şi implicarea părţilor interesate din mediul academic, cel de afaceri, administraţie publică şi societatea civilă („guadrupla elice”). Or, cadrul actual de desfăşurare a activităţilor ştiinţifice şi inovaţionale în Republica Moldova conţine încă suficiente obstacole pentru a conecta diferite părţi şi a lega cercetarea de necesităţile sociale şi economice, pe care le-am expus în raportul meu prezentat la eveniment (Strengths and bottlenecks of Moldova’s R&I framework), care pot fi depăşite prin abordarea specializării inteligente.
Impresia mea despre dezinteresul faţă de seminar din partea factorilor de decizie de la noi se bazează în special pe nivelul de participare la eveniment şi mediatizarea acestuia. Până la începerea seminarului, la Chişinău nu am găsit nicio informaţie despre acesta pe vreun site local, nici măcar pe pagina oficială a organizatorului evenimentului din partea Republicii Moldova ! Noroc de IDSI TV care a transmis live seminarul pe parcursul ambelor zile şi datorită căruia a crescut întrucâtva vizibilitatea evenimentului.
De la seminar practic au lipsit reprezentanţii mediului de afaceri, care de fapt ar trebui să spună ce fel de cercetări le sunt necesare şi cum acestea le-ar putea ajuta să se specializeze; dar şi cei ai Ministerului Economiei, care e răspunzător de politicile privind competitivitatea economică (trebuie să coordoneze implementarea Strategiei Inovaţionale) şi ar fi trebuit să fie cel mai interesat de învăţarea unor practici de succes din alte ţări. Chiar şi mediul academic cred că a fost subreprezentat. La un moment dat, făcând o estimare a prezenţei în sală, mi-am dat seama că cel mai mare grup îl constituiau experţii de peste hotare, urmat de organizatorii locali (Centrul de proiecte internaţionale), abia pe locul 3 ca pondere fiind grupul reprezentanţilor instituţiilor ştiinţifice de la noi. Mai mult decât atât, responsabilii pentru politica cercetării în Republica Moldova, inclusiv cei care au coordonat elaborarea Strategiei de cercetare-dezvoltare, au lipsit de la eveniment (cu excepţia părţii oficiale, introductive, la care au fost prezenţi unii reprezentanţi ai acestui grup). Şi atunci pentru cine şi pentru ce a fost organizat evenimentul la Chişinău?
Se pare că suntem sceptici faţă de abordările/instrumentele de peste hotare, suntem imuni la bunele practici internaţionale (chiar dacă există date indubitabile că ele au asigurat progresul unor ţări comparabile cu Republica Moldova), noi ascunzând-ne după „specificul naţional”. Şi care este rezultatul unei astfel de cramponări a noastre pe modele învechite? Dacă ignoraţi ceea ce am spus eu de multe ori, ascultaţi măcar ce spune expertul Djuro Kutlaca, în intervenţia sa la seminar (la 3:45:30), comparând strategiile diferitor ţări „Voi (Slovenia) sunteţi în sec.XXI, iar Moldova este în sec.XVIII”.
Şi atunci cum să explicăm că, chiar dacă nu ştim cum să elaborăm (şi să implementăm) o strategie bună, nici nu vrem să învăţăm?
0 Răspunsuri to “Specializare inteligentă? Nu, nu ne trebuie!”