Recunoaştere internaţională pentru Instrumentul Bibliometric Naţional

logo_IDSIUn produs al Institutului de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) intră în clasamentele internaţionale!  

Ediția din Ianuarie 2016 a prestigiosului clasament mondial Webometrics include pentru prima oară la rubrica Portaluri/repozitorii şi un website din Republica Moldova – Instrumentul Bibliometric Național (IBN).  Webometrcis, elaborat de Grupul de cercetare Cybermetrics Lab (Spania) este cel mai amplu clasament din lume, ierarhizând universităţile, institutele de cercetare, spitalele, centrele de business, iar mai recent şi repozitoriile. În stabilirea clasamentelor se ţine seama de  activitate, impact, deschidere, numărul de lucrări ştiinţifice şi alte caracteristici ale entităţilor clasificate.

IBN se clasează pe locul 131 din lume printre Portaluri/repozitorii. Este cel mai înalt loc ocupat vreodată de o entitate din Republica Moldova în Webometrics. Spre comparaţie, ceea mai bine plasată universitate din Republica Moldova (Universitatea de Stat din Moldova) ocupă locul 2839 în lume printre universităţi, iar cea mai bine poziţionată instituţie ştiintifică din Republica Moldova (Institutul de Matematică şi Informatică) – locul 1572 în lume printre centrele de cercetare (Academia de Ştiinţe a Moldovei ocupă locul 346 în lume, dar ea de fapt este o asociaţie de institute şi nu un singur centru).

IBN se află într-o companie onorantă cu cele mai bune biblioteci online din lume (ResearchGate – locul 1, Academia.edu – locul 2, Cyberleninka – locul 10 ş.a.), depăşind în clasament unele portaluri importante din regiunea noastră, cum ar fi cele din Ucraina (Electronic Library of Ukraine Open Archive – 148) şi Estonia (Estonian National Library Digital Archive – 163). În acelaşi timp, suntem unica instituţie de profil din spaţiul românesc prezentă în Top Portaluri.

Amintim că IBN reprezintă prima bibliotecă digitală ştiinţifică din Republica Moldova,  în care sunt stocate, clasificate şi măsurate date privind contribuţiile ştiinţifice ale cercetătorilor din Republica Moldova (la moment – din revistele ştiinţifice naţionale).  Această baza de date a publicaţiilor periodice este unica cu acoperire la nivel naţional, printre funcţionalităţile dezvoltate recent numărându-se generarea Registrului online al revistelor ştiinţifice acreditateTAG cloud – mecanism de vizualizare a frecvenţei cuvintelor-cheie; generarea listei publicaţiilor cercetătorilor; generarea ndicatorilor webometrici pentru revistă, număr de revistă, articol (numărului de vizualizări, descărcări).

Publicitate

0 Răspunsuri to “Recunoaştere internaţională pentru Instrumentul Bibliometric Naţional”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: