Universitatea din Tiraspol la 85 de ani

Logo_ust1La 1 octombrie Universitatea de Stat din Tiraspol îşi sărbătoreşte 85 de ani de la fondare. Este un prilej fericit pentru noi de a ne aminti de calea parcursă de prima instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova şi de a ne exprima înalta noastră consideraţie pentru contribuţia universităţii în domeniul educaţiei şi cercetării naţionale.

Evoluţia instituţiei reflectă istoria dramatică a acestui palme de pământ care în prezent poartă denumirea de Republica Moldova. A activat sub diferite denumiri şi având diferite statute (Institut de Educaţie Publică, Institut de Educaţie Socială, Institut Pedagogic, Universitate). A fost supusă diferitor încercări dure: represiuni ale colectivului (1937-1938), evacuarea în timpul celui de-al doilea război mondial în regiunea Orenburg (1941-1944), dispersarea colectivului în legătură cu deschiderea a noi instituţii de învăţământ superior şi cercetare în Republica Moldova (1945-1966), evacuarea în Chişinău în urma conflictului armat moldo-rus (1992). În pofida încercărilor şi a diferitor condiţii economice şi socio-politice instituţia a rezistat, de fiecare dată restabilindu-şi potenţialul şi regimul de funcţionare normală, pregătind specialişti de înaltă calificare şi promovând valorile naţionale. O dovadă o constituie şi faptul că este unica instituţie de învăţământ superior de la noi decorată cu ordinul „Credinţă Patrieiˮ.

În decursul celor 85 de ani, Universitatea de Stat din Tiraspol a devenit o instituţie recunoscută în învăţământul universitar şi în activităţile de cercetare-dezvoltare, un important centru de învăţământ, ştiinţă şi cultură. Cei peste 70 mii de absolvenţi ai universităţii sunt specialişti de înaltă calificare în diferite domenii ale economiei naţionale. Aceste succese nu ar fi fost posibile fără dezvoltarea studiilor doctorale (începând cu anul 1954) şi a cercetărilor ştiinţifice. Rolul cercetării în dezvoltarea instituţiei este demonstrat indirect şi prin faptul că şi primul preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Iachim Grosul, a fost absolvent al Institutului Pedagogic din Tiraspol. În prezent corpul profesoral este alcătuit din peste 140 cadre didactice, inclusiv un academician, 13 doctori habilitaţi şi 13 profesori universitari, aproape 100 doctori in ştiinţe şi conferenţiari universitari. Din aceştia 20 persoane sunt abilitate cu drept de conducător de doctorat, instituţia având dreptul de a organiza doctoratul la 9 specialităţi din domeniul fizicii, matematicii, biologiei, geografiei şi pedagogiei. Evaluând rezultatele înregistrate, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare a acreditat în două rânduri (2007 şi 2012) instituţia în calitate de organizaţie din sfera ştiinţei şi inovării cu toate drepturile aferente pentru a realiza activităţi de cercetare, inovare şi transfer tehnologic. La ultima acreditare, calificativul acordat universităţii este de organizaţie competitivă pe plan internaţional, cu 3 profiluri de cercetare.

Toate acestea vin să ne convingă că instituţia îşi îdeplineşte cu succes misiunea în domeniul instruirii şi cercetării. Iar Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare a decis cu ocazia jubileului de 85 de ani confere Diploma de Onoare Universităţii de Stat din Tiraspol.

Felicităm Universitatea de Stat din Tiraspol cu frumoasa anversare şi îi dorim un drum deschis spre noi ascensiuni şi realizări remarcabile în domeniul educaţiei şi cercetării şi ca în urma proceselor de modernizare a învăţământului superior să-şi găsească locul său destoinic în cadrul sistemului de educaţie din Republica Moldova şi în cadrul Spaţiului European al Învăţământului Superior!

Publicitate

0 Răspunsuri to “Universitatea din Tiraspol la 85 de ani”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: