Cât de noi sunt “economia nouă” şi “societatea cunoaşterii”?

sursa: sites.duke.edu

sursa: sites.duke.edu

În ultimii ani tot mai mult se discută în Republica Moldova despre societatea / economia bazată pe cunoaştere. Dar oare aceste concepte sunt de data recentă? De fapt cunoaşterea a fost întotdeauna foarte importantă, iar de-a lungul istoriei au avut de căştigat cei care aveau cunoştinţe şi ştiau cum să le folosească. Totuşi, la etapa actuală, cunoştinţele au devenit factorul cheie al progresului civilizaţiei. De accea au fost elaborate diferite concepte care explică acest rol pimordial al cunoştinţelor în viaţa omului.

Conceptul economia cunoaşterii a fost popularizat de Peter Drucker în cartea sa “The Age of Discontinuity”, apărută în anul 1969, care era bazată şi pe idei dezvoltate anterior de autor, cum ar diferenţele dintre lucrătorul manual şi lucrătorul cu cunoştinţe (“knowledge worker”), descrise în 1966. În prezent acest concept este cunoscut sub denumirea de economie bazată pe cunoaştere sau economie nouă, iar principalele trăsături ale acestei economii sunt:

  • factorul primar al producţiei sunt cunoştinţele (şi nu capitalul);
  • rolul deosebit al valorilor intangibile (serviciile mai importante decât bunurile);
  • este o economie de reţea (reţele de oameni şi maşini);
  • este digitală (posibilităţi/capacităţi enorme de transfer, păstrare şi procesare a informaţiei);
  • este virtuală (se şterg hotarele între real şi imaginar);
  • este într-o rapidă schimbare (reducearea spectaculoasă a ciclului de viaţa a produselor.

Uneori noţiunea de economie bazată pe cunoaştere este extinsă şi asupra societăţii (bazată pe cunoaştere), iar alteori cercetătorii vorbesc despre societatea informaţională pentru care economia bazată pe cunoaştere este omologul său economic. Noţiunea de societate informaţională a fost dezvoltată iniţial de Fritz Machlup, începând cu anul 1933 şi culminând cu publicarea, în 1962, a cărţii „The production and distribution of knowledge in United States”. Tot acelaşi autor a introdus şi noţiunea de industrie a cunoaşterii. Totodată o serie de cercetători şi factori de decizie apreciază că omenirea doar se îndreaptă spre o societate a cunoaşterii, sprijinită pe o economie a cunoaşterii. Oricum, fie că se consideră că trăim într-o societate a cunoaşterii, fie că doar ne îndreptăm spre aceasta, conceptele de societate a cunoaşterii / informaţională şi de economie / industrie a cunoaşterii se discută în lume de cel puţin cinci decenii. O perioadă suficientă pentru a dezvolta aceste concepte, a identifica avantajele susţinerii sectorului cunoştinţelor şi pentru a dezvolta instrumente şi politici care pot fi utilizate şi în Republica Moldova în sprijinul dezvoltării unei astfel de societăţi.

Publicitate

0 Răspunsuri to “Cât de noi sunt “economia nouă” şi “societatea cunoaşterii”?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: