Recent ERAWATCH, platforma informaţională a Comisiei Europene în domeniul sistemelor şi politicilor de cercetare naţionale şi regionale, a publicat raportul anual în domeniu pentru Republica Moldova. ERAWATCH conţine informaţii şi analize curente privind politicile, actorii, performanţele, organizaţiile şi programele de cercetare-dezvoltare la nivel naţional, regional şi comunitar, precum şi indicatorii de bază (cheltueili, publicaţii, brevete etc.), contribuind astfel la realizarea obiectivelor pan-europene prin identificarea opţiunilor de politici şi îmbunătăţirea coordonării activităţilor ştiinţifice şi tehnologice.
Raportul analitic de ţară este un instrument de analiză comparativă a managementului sistemului naţional de cercetare-dezvoltare in conformitate cu principiile şi mecanismele europene. Având o structură comună cu cel al ţărilor UE, Raportul analitic de țară monitorizează eforturile naţionale în sfera cercetare-dezvoltare privind realizarea obiectivelor Spaţiului European de Cercetare (ERA). Studiul conţine analiza performanţelor sistemului naţional de cercetare şi inovare şi evaluarea schimbărilor politice în domeniu (structura sistemului şi administrării acestuia, mobilizarea resurselor, cererea, producţia şi circulaţia cunoştinţelor), precum şi interacţiunea între politicile naţionale şi ERA (piaţa muncii comună pentru cercetători, infrastructura de cercetare, consolidarea instituţiilor de cercetare, transferul de cunoştinţe, cooperarea internaţională etc.).
Documentul este structurat și expus după aceleaşi principii ca şi rapoartele altor peste 50 de ţări analizate, oferind un mare potenţial de comparare, evaluare şi luare a deciziilor în domeniu. Structura similară a rapoartelor ne permite, prin intermediul serviciului ERAWATCH, să evaluăm acțiunile implementate în diferite ţări şi să deducem care dintre ele au cel mai mare impact sau au eșuat, ce principii şi criterii sunt puse la baza politicilor de cercetare europene etc. Utilizarea eficientă a acestui serviciu inteligent ar scuti Republica Moldova de experimentarea şi învăţarea pe propriile greşeli în elaborarea şi implementarea unor măsuri de gestionare a ştiinţei, neverificate în lume sau care s-au dovedit a fi ineficiente.
Studiul este realizat în colaborare cu Manfred Spiesberger de la Centrul de Inovatii Sociale din Austria şi poate fi găsit aici.
0 Răspunsuri to “A fost publicat Raportul ERAWATCH-2012: Moldova”