Cum poate creşte vizibilitatea ştiinţei postsovietice?

„Una dintre principalele provocări ale științei post-sovietice este vizibilitatea sa redusă și, prin urmare, competitivitatea slabă la nivel mondial. Se atestă ritmuri foarte slabe de creştere a numărului publicaţiilor şi a citării acestora în bazele de date Web of Science și SCOPUS”, se menţionează într-un articol publicat pe portalul rusesc „Троицкий вариант”.

scienceEste greu să nu fim de acord cu aceste afirmaţii, având în vedere că Republica Moldova ocupă, pentru anul 2011, locul 107 după numărul de publicaţii şi 116 după numărul citărilor în baza de date SCOPUS, în descreştere faţă de anul 2005, când ocupam locul 90 după numărul de publicaţii şi 93 după numărul citărilor, conform platformei SCImago Journal & Country Rank.

Pentru soluţionarea acestei probleme, autorul – prof.V.Moskovkin propune 4 acţiuni, bine argumentate:

1) Integrarea Rusiei în mișcarea internațională de acces deschis și crearea unei rețele puternice de arhive digitale cu acces deschis la universități și instituții de cercetare;

2) Reprezentarea mai masivă a revistelor ruseşti şi ucraineşti în bazele de date Web of Science și Scopus, cu acordarea priorităţii primei baze de date, deoarece ea stă la baza calculării clasamentelor globale ale universitatilor;

3) Asigurarea accesului cercetătorilor locali la fluxul principal al informațiilor științifice;

4) Stimularea cercetătorilor pentru a publica articolele proprii în reviste incluse în bazele de date Web of Science și Scopus.

Pentru fiecare din aceste direcţii se propun şi activităţi mai concrete, care nu necesită foarte mari investiţii. Mă bucur că aceste recomandări sunt în unison cu ideile expuse anterior în lucrările mele (cu referire la sistemul naţional de cercetare-dezvoltare) şi, într-un fel, confirmă valabilitatea lor. Din păcate, însă, implementarea acestora în Republica Moldova nu prea a progresat, chiar dacă unele au fost expuse în articole ştiinţifice şi rapoarte ale proiectelor mai bine de 5 ani în urmă.

Articolul integral, care conţine şi alte date şi idei interesante poate fi citit aici.

Publicitate

0 Răspunsuri to “Cum poate creşte vizibilitatea ştiinţei postsovietice?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: