„Una dintre principalele provocări ale științei post-sovietice este vizibilitatea sa redusă și, prin urmare, competitivitatea slabă la nivel mondial. Se atestă ritmuri foarte slabe de creştere a numărului publicaţiilor şi a citării acestora în bazele de date Web of Science și SCOPUS”, se menţionează într-un articol publicat pe portalul rusesc „Троицкий вариант”.
Este greu să nu fim de acord cu aceste afirmaţii, având în vedere că Republica Moldova ocupă, pentru anul 2011, locul 107 după numărul de publicaţii şi 116 după numărul citărilor în baza de date SCOPUS, în descreştere faţă de anul 2005, când ocupam locul 90 după numărul de publicaţii şi 93 după numărul citărilor, conform platformei SCImago Journal & Country Rank.
Pentru soluţionarea acestei probleme, autorul – prof.V.Moskovkin propune 4 acţiuni, bine argumentate:
1) Integrarea Rusiei în mișcarea internațională de acces deschis și crearea unei rețele puternice de arhive digitale cu acces deschis la universități și instituții de cercetare;
2) Reprezentarea mai masivă a revistelor ruseşti şi ucraineşti în bazele de date Web of Science și Scopus, cu acordarea priorităţii primei baze de date, deoarece ea stă la baza calculării clasamentelor globale ale universitatilor;
3) Asigurarea accesului cercetătorilor locali la fluxul principal al informațiilor științifice;
4) Stimularea cercetătorilor pentru a publica articolele proprii în reviste incluse în bazele de date Web of Science și Scopus.
Pentru fiecare din aceste direcţii se propun şi activităţi mai concrete, care nu necesită foarte mari investiţii. Mă bucur că aceste recomandări sunt în unison cu ideile expuse anterior în lucrările mele (cu referire la sistemul naţional de cercetare-dezvoltare) şi, într-un fel, confirmă valabilitatea lor. Din păcate, însă, implementarea acestora în Republica Moldova nu prea a progresat, chiar dacă unele au fost expuse în articole ştiinţifice şi rapoarte ale proiectelor mai bine de 5 ani în urmă.
Articolul integral, care conţine şi alte date şi idei interesante poate fi citit aici.
0 Răspunsuri to “Cum poate creşte vizibilitatea ştiinţei postsovietice?”