Comisia Europeană, prin intermediul instrumentului său de analiză INNO Policy TrendChart, a publicat pentru prima oară un raport privind politicile şi managementul inovării în Republica Moldova.
Raportul are o structură comună cu cel al ţărilor UE şi reprezintă o analiză independentă a stării şi principalelor tendinţe la nivel naţional în domeniul inovării, incluzând următoarele compartimente: tendinţele în politica de inovare; analiza bugetului acestor politici; politicile de inovare bazate pe cerere şi principalele acţiuni în domeniul politicii de inovare în Republica Moldova.
Iată, spre exemplu, cum sunt definite principalele provocări în domeniul finanţării politicii de inovare în Republica Moldova:
– Ponderea finanţării activităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare din partea antreprenoriatului este redusă şi trebuie să fie stimulată prin politicile promovate;
– Cultura inovării este mai degrabă la un nivel scăzut. Atât factorii de decizie, cât şi sectorul antreprenorial trebuie să fie mai conştienţi de importanţa politicilor de inovare pentru creşterea competitivităţii. În plus, organizaţiile de cercetare nu sunt suficient de orientate spre nevoile economice şi sociale ale societăţii;
– Structura şi dimensiunea economiei naţionale este un factor limitativ pentru inovare. Majoritatea companiilor se ocupă cu producţia şi comerţul produselor slab tehnologizate (low-tech). În aceste circumstanţe este dificil de a majora cheltuielile antreprenoriale pentru inovare;
– Criza economică globală a cauzat reducerea finanţării activităţilor de inovare. Un alt declin în creşterea economică cu siguranţă va afecta negativ volumul resurselor financiare pentru acţiunile politicilor de inovare.
– Structura instituţională a sistemului naţional de inovare, având un grad înalt de centralizare, şi axarea pe instrumente de finanţare a implementării rezultatelor cercetării publice reprezintă factori limitativi. Acest fapt trebuie depăşit prin intermediul descentralizării şi o abordare mai largă în ceea ce priveşte instrumentele de stimulare.
Raportul integral, care reprezintă o colaborare moldo-asutriacă, poate fi descarcat de aici.
0 Răspunsuri to “Cum se vede Moldova „inovativă” din Europa”