Agentia Reuters a publicat recent o analiza din care reiese ca tarile cu probleme mari in zona Euro, Grecia si Portugalia, au cele mai reduse capacitati de inovare. Unul din indicatorii acestei capacitati este numarul de cereri de brevete de inventie depuse: in 2010 aceste doua tari au depus mai putin de opt cereri la un milion de locuitori la Oficiul European de Brevete.
Germania, avand o populaţie de opt ori mai mare, a depus 335 de cereri de brevete de invenţie la un milion de locuitori. Republica Cehă, de o mărime similară cu Grecia şi Portugalia, a inregistrat 16 cereri la un milion locuitori.
Cifrele privind cheltuielile de cercetare-dezvoltare sunt un pic mai bune. Cu toate acestea, Grecia cheltuieste doar 0,6 la suta din PIB pentru cercetare-dezvoltare, la fel ca in 1999. Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare au crescut in Portugalia pana la 1.66% din PIB în 2009, de la 0.69% un deceniu mai devreme, dar se situează inca sub media UE, care a crescut in aceeasi perioada de la 2.16 la 2.33%.
Concluzia analizei este ca inovarea este un factor cheie al competitivitatii. Cererile de brevete si cheltuielile de cercetare-dezvoltare indica doar aproximativ capacitatea de inovare a unei tari, dar Peter Droell, şeful departamentului Politica de dezvoltare şi inovare industrială al Comisiei Europeane, a declarat ca exista o corelatie surprinzator de puternica intre cheltuielile de cercetare-dezvoltare in Uniunea Europeană in perioada 2004 -2009 si cresterea economica in 2011.
Articolul complet poate fi citit aici.
Pentru comparatie: in anul 2010 cheltuielile de cercetare-dezvoltare in Republica Moldova au constituit 0.5% din PIB (datele Academiei de Stiinte a Moldovei), iar numarul de cereri de brevete al cercetatorilor moldoveni depuse la Oficiul European de Brevete la 1 milion de locuitori a fost de 0,5 (datele EPO).
0,5 brevete la 1 mln locuitori pentru 2010? Avem adică circa 2 brevete depuse la Oficiul European de Brevete? mda…
Da, 2 cereri de brevete in 2010. Rezultatul este, insa, mai bun decat in majoritatea tarilor CSI, dar mai slab decat in tarile baltice. Si asta e o reflectare a modului de reformare a stiintei in spatiul post-sovietic.