Realizări ale ştiinţei moldoveneşti în 2011

Săptămâna asta am fost prezent la şedinţa Secţiei de ştiinţe exacte şi economice a AŞM. Am rămas cu o impresie plăcută, pentru ca sunt şi rezultate foarte bune. Aici se editează singura revistă cotată ISI (cea mai importantă bază internaţională de reviste ştiinţifice), iar în anul trecut cercetătorii din institutele secţiei au publicat cele mai multe articole în reviste recunoscute internaţional şi cele mai multe monografii la edituri internaţionale prestigioase. Succesele demonstrează încă o dată importanţa cooperării internaţionale pentru Republica Moldova (rezultate obţinute în cooperare, în cadrul unor proiecte internaţionale), dar şi necesitatea prioritizării acestora la diferite  nivele de management al sistemului naţional de cercetare-dezvoltare.

Dacă rezultatele cercetărilor fundamentale pot fi evaluate în special prin prisma publicării în cele mai importante reviste ştiinţifice, atunci cercetările ulterioare sunt evaluate şi în funcţie de impactul aplicativ. Dintre acestea am selectat 10 realizări ale instituţiilor, din cele care mi s-au întipărit în memorie în timpul prezentărilor la şedinţă. Le enumăr în continuare, fără a pretinde că ar fi fost selectate pe nişte baze ştiinţifice:

Nanostructuri avansate pentru spintronica supraconductoare: au fost confecţionate blocurile componente ale valvei de spin, care constituie elementul de bază al microelectronicii supraconductoare la elaborarea de calculatoare suprarapide.

Retroreflexia luminii în structuri poroase de InP:  a fost observată manifestarea stabilă a efectului retroreflectant în probele poroase puternic absorbante a compuşilor semiconductori de InP cu o topologie de plasă.

Fenomenul spin-crossover cooperativ în sisteme cluster: a fost elaborat un model microscopic pentru descrierea fenomenului spin-crossover în cristale care conţin clusteri pentanucleari cu structura trigonală bipiramidală. Rezultatele sunt importante pentru aplicare în domeniul magnetismului molecular şi pot fi utilizate la fabricarea senzorilor şi dispozitivelor pentru stocarea informaţiei.

Ingineria cristalelor în baza polimerilor coordinativi: a fost elaborat designul şi construite diferite reţele în baza clusterilor metalelor de tranziţie. Rezultatele sunt importante pentru elaborarea unei noi strategii a ingineriei cristalelor şi obţinerea materialelor noi poroase cu proprietăţi catalitice, de tip senzor şi magnetice.

Instalaţie fotovoltaică cu autoorientare la soare: puterea instalaţiei cu 4 panouri fotovoltaice este de circa 400W. Este destinată pentru alimentarea cu energie electrică a posturilor de lansare a rachetelor antigrindină, sistemelor de irigare, de iluminare stradală etc.

Metodă de construire a unei reţele de procesoare evolutive: pentru procesoare evolutive foarte simple, cu  o singura operaţie de inserţie/deleţie pentru fiecare nod, se propune o metodă originală  de construire a unei reţelele hibrid obligatorii de procesoare  evolutive computaţional complete cu 182 noduri. Impact: fundamentarea construirii calculatoarelor bazate pe principii biologice

Model de simulare macroeconomică ajustat la specificul economiei naţionale, include elaborarea şi prezentarea scenariilor de prognoză a indicatorilor macroeconomici pe termen mediu (2012-2014)

Instrument Bibliometric Naţional: a fost creat un Instrument Bibliometric Naţional, care să permită monitorizarea producţiei ştiinţifice (publicaţii în revistele ştiinţifice naţionale) din Republica Moldova, căutarea informaţiei de către cercetători şi utilizarea ca o bază veridică în luarea deciziilor în domeniu.

Stabilirea rezistenţei seismice a clădirilor din Chişinău: a fost evaluată rezistenţa seismică şi gradul de uzură fizică  a clădirilor de piatră din  Chişinău. Mai mult de jumătate din toate clădirile din piatră seria IM438AC au un grad de rezistenţă seismică care se încadrează în scara avarii moderate până la grave” .

Turbină eoliană cu ax vertical cu 3 pale: Turbina are o putere de 10 kW la viteza vântuluide 11 m/s. Este dotată cu auto orientare automată la vânt dirijatăde un senzor de direcţie a vântului. Utilizare: energetica eoliană.

Publicitate

2 Răspunsuri to “Realizări ale ştiinţei moldoveneşti în 2011”


  1. 1 Vatamanu 5 iunie 2012 la 9:56

    Stimate domnule Cuciureanu, materialul postat de Dvs reprezinta un mare interes pentru noi cei din invatamant si cercetare. Este o realizare pentru tara noastra crearea Instrumentului Bibliometric Naţional. Cum putem avea acces la aceasta baza de date? Cu respect Maria Vatamanu ASEM

    • 2 cuciureanu 5 iunie 2012 la 17:13

      Stimata doamna Vatamanu, din cate cunosc Instrumentul Bibliometric National acum se definitiveaza si in curand va fi lansat oficial (voi reveni atunci cu detalii)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art.19):

Oricine are dreptul la opinie şi la exprimare deschisă. Acest drept include libertatea de a promova o opinie fără niciun fel de îngrădire şi de a căuta, a primi şi a comunica informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără niciun fel de constrângere.

Introduceti adresa Dvs. de email pentru a primi notificari despre noile postari

Categorii


%d blogeri au apreciat: